Τι θα προβλέπεται για τις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα
Τις 50 φτάνουν οι αποκρατικοποιήσεις που θα περιλαμβάνει η ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ.
Η Κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στον κυκεώνα των αποκρατικοποιήσεων ο οποίος έχει παγώσει και ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, δέλεαρ, για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ρύθμιση θα επιτρέπεται η συμμετοχή ενός ιδιώτη επενδυτή με ποσοστό άνω του 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.
Στο συμβούλιο που θα έχουν οι τρεις άνδρες που συγκροτούν την Κυβέρνηση, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, θα συζητηθεί η εν λόγω ρύθμιση με την οποία μάλιστα θα ανοίξει και ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και μίας σειράς άλλων μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων.
Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται κατάλογος με 29 επιχειρήσεις προς αποκρατικοποίηση, τον οποίο συνέταξε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Στον κατάλογο προς αποκρατικοποίηση περιλαμβάνονται ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΤΑ, τα ΕΛΠΕ, επιχειρήσεις της ΔΕΗ, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, καθώς και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Λαυρίου και Πατρών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα μετά το διαχωρισμό της.
Δίπλα στο όνομα κάθε επιχείρησης υπάρχει διαβάθμιση για την ετοιμότητα της αποκρατικοποίησης. Για παράδειγμα, έτοιμες προς αποκρατικοποίηση εμφανίζονται οι ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία.
Αντίθετα, ερωτήματα εγείρονται για την πώληση του Διεθνούς Κέντρου Τύπου (IBC), λόγω της καθίζησης που έχει υποστεί η αγορά ακινήτων, αλλά και του κενού στην ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.
Εμπόδια στην αποκρατικοποίηση εμφανίζει η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και για το λόγο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν αλλαγές, όπως και στις διοικήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες επίσης φαίνεται να μην συμφωνούν με την προοπτική αποκρατικοποίησης.