Η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου θα απασχολήσει τις εργασίες του σημερινού Eurogroup και του αυριανού Ecofin στις Βρυξέλλες.
Υπό το βλέμμα του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, διεξάγεται σήμερα η συνεδρίαση των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης.
Επισήμως, ο Γάλλος θα βρίσκεται εκεί για να συμμετάσχει στις συζητήσεις για την κατάρτιση του νέου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ-αφού ρόλο παίζει και το Ταμείο. Ανεπισήμως όμως αναμένεται να δηλώσει την πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει με περισσότερα κονδύλια στη διάσωση χωρών, σε περίπτωση που ζητήσουν βοήθεια και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και (ο φόβος όλων) η Ισπανία.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένονται και οι διαβουλεύσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των 16, που εξέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί με την Ιρλανδική αποπληρωμή, δηλαδή 4 χρόνια περίοδος χάρητος και 7 χρόνια η διάρκεια αποπληρωμής.
Αυτό τουλάχιστον αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο επίτροπος Ολι Ρεν, έχοντας αποσπάσει την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Εν τω μεταξύ, έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να έχει ένα πιο εύρωστο ταμείο διάσωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποτραπεί η πιθανότητα η κρίση χρέους να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.
«Η ανάκαμψη μπορεί να παραμείνει στο σωστό δρόμο, όμως τώρα είναι εύκολο να εκτροχιαστεί από τις νέες αναταράξεις στις χρηματαγορές», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ θα προειδοποιήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι το πακέτο διάσωσης ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε να δοθεί στην Ιρλανδία και τα σχέδια για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων, στον οποίο θα παίρνει μέρος και ο ιδιωτικός τομέας, είναι ευπρόσδεκτα, δεν είναι όμως αρκετά.
Εθνικά σχέδια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χρηματοοικονομική σταθεροποίηση και η ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος είναι πρώτα στη γραμμή άμυνας εναντίον των αναταράξεων των χρηματαγορών, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης «πρέπει να χρησιμοποιείται για χώρες που προχωρούν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά παραμένουν υπό την πίεση ων αγορών».
Δεν είναι ξεκάθαρο από την έκθεση αν αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μίας βοήθειας από την Ευρωζώνη προς την Πορτογαλία. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πόροι που είναι διαθέσιμοι γι’Α αυτό το δίχτυ ασφαλείας και ότι πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη η χρήση τους, ακόμα και για την παροχή πιο αποτελεσματικής στήριξης στο τραπεζικό σύστημα», επισημαίνει η έκθεση.
Για να αποφευχθεί η εκτίναξη του κόστους δανεισμού για χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία, η ΕΚΤ αγοράζει τα ομόλογά τους. «Η έκτακτη παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, καθώς και το σχέδιο της ΕΕ για τη στήριξη των τραπεζών θα πρέπει να παραμείνουν ενεργά και να επεκταθούν μέχρι να υποχωρήσει η συστημική αβεβαιότητα», παρατηρεί το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ επεσήμανε επίσης ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που σχεδιάζεται να ισχύσει μετά το 2013 είναι μία καλή ιδέα, αλλά η πρόληψη των κρίσεων είναι καλύτερη από την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, το Ταμείο θα ήθελε να επιβάλλονται κυρώσεις σε χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που δεν σχεδιάζουν τους προϋπολογισμούς τους σύμφωνα με τις παραμέτρους της ΕΕ και που επιτρέπουν σε μακροοικονομικές ανισορροπίες να αυξηθούν παρά τις προειδοποιήσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Εξάλλου, για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών στον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ ζητά πιο αυστηρά εθνικά και ευρωπαϊκά τεστ αντοχής (stress tests).