Εκπνέει ο χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με την Κυβέρνηση να ετοιμάζεται για σκληρή φορολογική στάση από το επόμενο έτος.
Σε πρώτη φάση οι παρατάσεις θα αποτελέσουν παρελθόν από το 2013, με τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων να είναι προκαθορισμένες και με όσους αμελούν αυτή τους την υποχρέωση να βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με την ποινή του διπλασιασμού του φόρου.
Ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να είναι και η μόνη αλλαγή καθώς το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να «χτυπήσει την πόρτα» στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, καθώς σχεδιάζει να ζητήσει και πάλι τον οβολό τους για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών τους υποθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι, η τελευταία περαίωση εκκρεμών υποθέσεων κάλυψε την περίοδο 2000-2009, απέδωσε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου και εκτιμάται ότι μια ανάλογη κίνηση με ελαφρώς τροποποιημένη διαδικασία μπορεί και πάλι να δώσει ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει προαναγγείλει διαδικασίες εξπρές για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με συνοπτικούς ελέγχους. Πρόκειται επί της ουσίας για την εγκύκλιο στη βάση της οποίας οι ορκωτοί ελεγκτές διενεργούν ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.) για τη χορήγηση φορολογικού πιστοποιητικού.
Άλλωστε χθες, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ήδη άνοιξε ο δρόμος για τακτικούς ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.
Οι έλεγχοι θα γίνονται από τις εφορίες και θα λαμβάνονται υπ’ όψιν δέκα κριτήρια:
1. Τη λήψη ή έκδοση πλαστών – εικονικών φορολογικών στοιχείων.
2. Συναλλαγές με ανύπαρκτες φορολογικά εταιρείες.
3. Προϊόντα ή συναλλαγές που υπερτιμολογήθηκαν.
4. Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση ή επεξεργασία δεδομένων.
5. Μη έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από τους ιδιώτες ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.
6. Αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους χορηγήθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για τον φορολογικό έλεγχο.
7. Περιπτώσεις ελέγχων εταιρειών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων από του νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.
8. Άσκηση δίωξης μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
9. Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από εβδομήντα τοις εκατό (70%) του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.
10. Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου.