Κριτική σε όλους από τον Παναγόπουλο

Την θαρραλέα αναθεώρηση του μνημονίου, που επέβαλαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δανειστών και υλοποιεί η Κυβέρνηση, την αλλαγή του θεσμικού ρόλου και της πολιτικής της ΕΚΤ και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τη μεταφορά του χρέους των κρατών της ευρωζώνης με την έκδοση ευρωομολόγων, και πολιτική ανάκαμψης στηριγμένης στις επενδύσεις στην απασχόληση και την κοινωνική προστασία, ζήτησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών ο Γραμματέας της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλος.

 

Ο κ. Παναγόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική, στην αντιμνημονιακή ρητορική της Ν.Δ και στην πολιτική των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναζητήσει έσοδα από τους “έχοντες και κατέχοντες”. Καταλόγισε ανεπάρκεια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαρακτήρισε συμβάσεις “τύπου ΝΕΟΓΑΛ” ως “επαίσχυντες”.

 

“Η κατ’ εφαρμογή του μνημονίου, ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευτήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι “προκαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ανθρώπους της εργασίας η συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού αλλά και των διαφόρων φορέων αντιπροσώπευσης συμφερόντων καθώς -την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται ‘στην κόψη του ξυραφιού’ – όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά είτε τις μεταθέτουν, είτε με τους μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης επιχειρούν να τις μετατρέψουν σε ενοχές, συνενοχές και φοβίες”.

 

“Είναι ακραία και ηθικά αντι-σοσιαλιστική πολιτική να επιχειρείται η κοινωνική διάσπαση με το ζιζάνιο του ‘κοινωνικού αυτοματισμού’ ή ακόμη χειρότερα δημιουργούνται όροι ‘κανιβαλλισμού’ με γνώμονα το είδος , την αμοιβή, ή την ασφάλεια της εργασίας τους”, συμπλήρωσε όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική.

 

Εν συνεχεία, απηύθυνε πρόκληση – πρόσκληση στον Πρωθυπουργό, αναφερόμενος σε σχόλια μέσων ενημέρωσης, με τα οποία όπως είπε δεν συμφωνεί, για την Πρωθυπουργική ρήση “Λεφτά υπάρχουν”.

 

“Βεβαίως υπάρχουν και είναι πολλά αλλά δεν βρίσκονται στα Δημόσια Ταμεία ούτε στις τσέπες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων. Ο Πρωθυπουργός, όμως, θα πρέπει να δείξει με πράξεις και πολιτικές ότι γνωρίζει ότι τα λεφτά αυτά βρίσκονται στις τσέπες των εχόντων και κατεχόντων, στην παραοικονομία, στην φοροδιαφεύγουσα, φοροκλέπτουσα, εισφοροδιαφεύγουσα επιχειρηματικότητα,στους ραντιέρηδες και στους έχοντες τεράστια περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό” τόνισε.

 

Ο κ. Παναγόπουλος άσκησε δριμεία κριτική και στην αντιμνημονιακή ρητορική της ΝΔ για την οποία είπε ότι “είναι γεμάτη φαρισαϊσμό, λαϊκισμό και υποκρισία και ‘χαϊδεύει’ τ’ αυτιά των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, που η πολιτική λιτότητας πλήττει, αλλά την ίδια στιγμή ταυτίζεται και ψηφίζει τις σκληρές νέο-συντηρητικές συνταγές που φέρουν το ψευδεπίγραφο της μεταρρύθμισης”, και πρόσθεσε ότι “οι μαγικές συνταγές μηδενισμού του ελλείμματος σ’ ένα χρόνο προκαλούν θυμηδία καθώς είναι προφανές ότι στις επιλογές του κόμματος της ΝΔ κυριαρχεί η ανάγκη επανασυσπείρωσης του σκληρά κομματικού ακροατηρίου της και ουδόλως οι ανάγκες της χώρας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της που η νεοδημοκρατική διακυβέρνηση κυριολεκτικά καταρράκωσε”.

 

Αναφερόμενος στα κόμματα και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της αριστεράς, είπε ότι οι πολιτικές τους “κινούνται ανάμεσα στην σύγχυση και την αμηχανία και ότι παρά την ύπαρξη ουσιωδών διαφορών μεταξύ τους, τείνουν να συγκλίνουν στον γενικό καταγγελτικό λόγο χωρίς πρόταση διεξόδου και προοπτικής. Γιατί ασφαλώς ούτε η κήρυξη χρεοστασίου, ούτε η επαναφορά στη δραχμή οδηγούν σε ‘πτώχευση της πλουτοκρατίας”. Επίσης, έκανε λόγο για “ευκαιριακό τακτικισμό” της ΔΑΚΕ.

 

Ο Γεν. Γραμματέας της ΠΑΣΚΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη της αλλαγής του θεσμικού ρόλου και της πολιτικής της ΕΚΤ και της δομικής αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτό όπως είπε μπορεί να γίνει με τη σταδιακή μεταφορά του εθνικού χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνης σε ευρωομόλογα που θα κατέχει η ΕΚΤ, την εξόφληση των ευρωομολόγων με λογικά επιτόκια και ανάκαμψη στηριγμένη σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) και τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα.

 

“Αποτελεί δυστύχημα για την Ευρώπη” είπε “την ώρα που βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης να έχει μια ηγεσία συντηρητική, αδύναμη, μοιραία εμφορούμενη από τις φοβίες της Γερμανίας και της Δημοκρατίας της Βαημάρης” και τόνισε ότι “το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι μια Ευρώπη Ομοσπονδιακή ή διακυβερνητική, παραδομένη στα συμφέροντα των Τραπεζιτών”.

 

Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε, τη “θαρραλέα αναθεώρηση του μνημονίου δανεισμού της χώρας που επέβαλαν με όρους επαχθείς και κοινωνικά άδικους οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δανειστών και υλοποιεί η Κυβέρνηση” και χαρακτήρισε “αδιανόητο, αφενός, κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου να γίνεται ‘εν κρυπτώ και παραβύστω’, να μην απολαμβάνει της στοιχειώδους νομιμοποίησης από το εθνικό κοινοβούλιο και, αφετέρου, κάθε επικαιροποίηση να φέρνει ποιο επαχθή, πιο αντικοινωνικά και πιο άδικα μέτρα”.

 

Αναφερόμενος στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε “αναγκαία την αυτονομία των συνδικάτων και των παρατάξεων” επισημαίνοντας ότι “είναι θεμελιακό ούτε τα συνδικάτα να συμπεριφέρονται και να δρουν ως κόμματα, ούτε τα κόμματα να συμπεριφέρονται και να δρουν ως συνδικάτα” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα έχουμε εκλεγεί από τους εργαζόμενους και δεν διορισθήκαμε από τα κόμματα”. “Σήμερα πρέπει να επανανοηματοδοτήσουμε αξίες, έννοιες και αρχές να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που εξ’ αντικειμένου τίθενται σε συνθήκες κρίσης να επανιδρύσουμε με βαθιές τομές και αλλαγές κάθε αποστεωμένη συνδικαλιστική δομή και να δημιουργήσουμε δομές διαπραγμάτευσης όπου δεν υπάρχουν” κατέληξε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα που ανέκυψε με την επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ, ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε τη σύμβαση “επαίσχυντη” και τη στάση των συνδικαλιστών της επιχείρησης, “απαράδεκτη εργολαβία”.

 

“Αυτό που επιχειρούν η ΝΕΟΓΑΛ με κάποιους συνδικαλιστές σε πολλά εισαγωγικά”, είπε, “είναι μια απαράδεκτη ενέργεια. Μία επιχείρηση κερδοφόρα, μία επιχείρηση που δεν υπόκειται σε διακυμάνσεις να προσπαθεί να μειώσει προκλητικά τις αμοιβές των εργαζομένων, λειτουργεί ως λαγός για άλλες επιχειρήσεις. Προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι 120 και δεν φρόντισαν ούτε μια Γενική Συνέλευση να κάνουν, αλλά κάποιοι δήθεν συνδικαλιστές ανέλαβαν μια τέτοια απαράδεκτη εργολαβία”. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας συνδικαλιστής να υπογράψει συμβάσεις που μειώνουν τις αποδοχές των εργαζομένων και ζήτησε από τα κλαδικά σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, με την αρωγή της ΓΣΕΕ, να συγκεντρώνουν στοιχεία των παραβιάσεων και παραβάσεων και να παρεμβαίνουν καθώς λόγω και της κατάρρευσης των Ελεγκτικών Μηχανισμών του κράτους οι εργαζόμενοι είναι εντελώς απροστάτευτοι.

 

Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι “οι συλλογικές συμβάσεις και το πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι νομοθετημένες με ομόφωνα ψηφισμένο νόμο του Κοινοβουλίου και είναι αδιαπραγμάτευτος θεσμός για τα Συνδικάτα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής νέων σκληρών μέτρων μετά από συστάσεις των δανειστών είπε ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των δυνάμεων του κεφαλαίου και προφανώς εκφράζει με τον πιο καθαρό τρόπο τις νέο-συντηρητικές λογικές, τις δεξιές συντηρητικές λογικές που επικρατούν στην Ευρώπη. Η ΣΕΣ και τα εθνικά συνδικάτα αντιδρούν και νομίζω ότι η συνέχιση αυτής της αυταρχικής πολιτικής επιφέρει τη μήνιν των εργαζομένων και μεγάλες αντιδράσεις” κατέληξε.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ