Ως επείγουσα χαρακτήρισε την ανάγκη “ποιοτικής και ποσοτικής” αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ.
Απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με την ανάγκη “ποιοτικής και ποσοτικής” βελτίωσης του μηχανισμού, στην οποία έχει ήδη αναφερθεί ο κ. Τρίσε, ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι “βεβαίως και υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος” και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν άμεσα στη διαδικασία αναμόρφωσης του μηχανισμού.
Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ
Τη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν λίγο στη Φραγκφούρτη, ο διοικητής της Ζαν Κλοντ Τρισέ, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις αναλυτών.
Λίγο νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε επίσης διατηρήσει σταθερό στο επίπεδο του 0,5% το επιτόκιο της στερλίνας, σε μια απόφαση επίσης ευρύτατα αναμενόμενη από τους αναλυτές.
Όπως επεσήμανε ο κ.Τρισέ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κατέληξε στην απόφαση αυτή δεδομένου ότι οι πιέσεις που ασκούνται στο επίπεδο των τιμών στην ευρωζώνη αν και εμφανίζονται αυξημένες παραμένουν εντός των ορίων που έχει θέσει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, ήτοι πληθωρισμού πλησίον αλλά πάντως χαμηλότερου του 2%.
Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τρισέ επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat το μήνα Δεκέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση του δείκτη τιμών λιανικής (consumer price index) στο επίπεδο του 2,2% έναντι 1,9% το Νοέμβριο ως αποτέλεσμα ανατιμητικών τάσεων στο πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα. Τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες ήσαν εντονότερες του αναμενομένου, τροφοδότησαν και οι αυξήσεις έμμεσης φορολογίας που εφαρμόζουν κυβερνήσεις της ευρωζώνης στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθούν. Σύμφωνα με τον κ.Τρισέ, οι πιέσεις αυτές ενδέχεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα κυρίως των εξελίξεων στις τιμές του πετρελαίου και άλλων ενεργειακών εμπορευμάτων, αλλά θα αποκλιμακωθούν περί το τέλος του έτους.
Όπως σημείωσε επίσης ο κ.Τρισέ, μολονότι η διαδικασία ανάκαμψης της ευρωζώνης παραμένει “θετική” έχουν “διευρυνθεί οι αβεβαιότητες” σχετική με την οικονομική πορεία των επομένων μηνών.
Τέλος, αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης και ενίσχυσής της.