Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να προχωρά σε νέα αναδιάρθρωση χρέους.
Δημοσίευμα της Die Welt αναφέρεται σε Plan D για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ και οι ιδιώτες ομολογιούχοι που δεν συμμετείχαν στο PSI θα δεχθούν «κούρεμα».
Το ΔΝΤ από την πλευρά του τηρεί σιγή ιχθύος, με τον εκπρόσωπό του Ντέιβιντ Χόουλεϊ να μην διαψεύδει την ύπαρξη παρασκηνιακών συζητήσεων για ένα δεύτερο ελληνικό κούρεμα.
«Υπάρχουν θέματα που δεν τα συζητάμε δημόσια» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ενημέρωση Τύπου στην Ουάσιγκτον, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με εμπλοκή της ΕΚΤ.
Το δημοσίευμα της Die Welt, που προηγήθηκε των δηλώσεων του ΔΝΤ, ανέφερε πως οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται Plan D για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των ιδιωτών ομολογιούχων κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου που δεν μετείχαν στο PSI από μέρος των κερδών που καταγράφουν από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Plan D μελετάται ως εναλλακτική επιλογή στα τρία άλλα σενάρια, δηλαδή τη χρεοκοπία, τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης και κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Αλλά και ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για δημοσιονομικά θέματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), του κυβερνώντος κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε στο Bloomberg ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι μια «πιθανή λύση», αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ, τραπεζικά στελέχη, μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, προσδιόρισαν τα οφέλη από το Plan D κοντά στα 23 δισ. ευρώ, αν η ΕΚΤ δεν διεκδικήσει τα 17 δισ. ευρώ που έχει κερδίσει από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και δεν πληρωθούν τα 6 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που εξαιρέθηκαν από το PSI.
Όπως τόνισαν, αν η ΕΚΤ δεχθεί κούρεμα, θα απολέσει την προτεραιότητα έναντι των άλλων επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που θα ευεργετήσει την αγορά κρατικού χρέους στην ευρωζώνη.