7 στις 10 επιχειρήσεις «ξεχνούν» να κόψουν απόδειξη
Τώρα φαίνεται πως «ανακάλυψαν τη φωτιά» οι αρμόδιες Αρχές κατά της φοροδιαφυγής, καθώς, διαπίστωσαν ότι σε ορισμένα νησιά, η φοροδιαφυγή αγγίζει ακόμα και το 100%.
Κατά την καλοκαιρινή τους εξόρμηση στα νησιά, οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ, έβγαλαν «λαβράκι» αφού ανακάλυψαν το «όργιο» της φοροδιαφυγής που επικρατεί στην μεγαλύτερη «τουριστική βιομηχανία» της χώρας.
Το πόρισμα δείχνει ότι «χορός» της φοροδιαφυγής καλά κρατεί και βρίσκεται στα καλύτερά της αυτή την περίοδο με επτά στις δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά να φοροδιαφεύγουν.
Μέσα σε 17 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 6 έως τις 23 Ιουλίου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν 1.410 φορολογικούς ελέγχους και «συνέλαβαν» 805 παραβάτες που είχαν διαπράξει 22.435 φορολογικές παραβάσεις, δηλαδή κάθε καταστηματάρχης είχε υποπέσει σε 28 φοροπαραβάσεις.
Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 57,1% αλλά ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο, το ποσοστό παραβατικότητας εκτοξεύεται ακόμη και στο 100%.
Συγκεκριμένα στην Κω το ΣΔΟΕ έλεγξε 42 επιχειρήσεις και βρήκε 1.103 παραβάσεις και στις 42 επιχειρήσεις. Το ίδιο συνέβη και στο Ρέθυμνο και στη Λευκάδα.
Οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Εύβοια όπου ελέγχθηκαν 81 επιχειρήσεις, με τις 44 από αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 54,3%) να έχουν διαπράξει 12.829 φορολογικές παραβάσεις.
Μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας εντοπίστηκαν στη Σαντορίνη 83%, στα Χανιά 86,7%, στη Νάξο 72,7%, στο Ηράκλειο 77,8% και στην Κέρκυρα 75%.
Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν στη μη έκδοση αποδείξεων, μη τήρηση, ανακριβής ή ελλιπής τήρηση των πρόσθετων βιβλίων, υποτιμολόγηση των εσόδων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του οργανωμένου τουρισμού.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που έχουν κάνει «απόβαση» στα νησιά επισκέπτονται μπαρ, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, καταστήματα τουριστικών ειδών.
Το ΣΔΟΕ για τη θερινή περίοδο του τρέχοντος έτους έχει προγραμματίσει και διενεργεί στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.
Στόχος των ελέγχων αυτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία κλίματος πρόληψης.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση και σε άλλες περιοχές.