Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν η χθεσινή δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ετήσιας έκθεσης για την ανάπτυξη, αλλά και οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ με την ευκαιρία της έναρξης εφαρμογής του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου».
Ειδικότερα, η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα τις συστάσεις της Επιτροπής τονίζοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «μία κακή αρχή» σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σούλτς και ο υπεύθυνος για τα κοινωνικά θέματα ευρωβουλευτής Στέφεν Χιούζ αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνει παραπλανητικές, κοινωνικά απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες συστάσεις για την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Σοσιαλιστική Ομάδα, η οικονομική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να βασιστεί σε επιθέσεις σε εργασιακά κεκτημένα και σε συστήματα συλλογικών συμβάσεων. Όπως υποστηρίζουν οι κ.κ. Σούλτς και Χιούζ, μια τέτοια προσέγγιση θα είναι κοινωνικά άδικη και αυτό που απαιτείται τελικά είναι μια διαφοροποιημένη και πιο προσεκτική ανά χώρα προσέγγιση για την επίτευξη της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζοζέφ Ντόλ, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν μπορεί να παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο και θα πρέπει να ενισχυθεί σε όλους τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος αν επιθυμούμε να δώσουμε μια μακροχρόνια λύση στην οικονομική κρίση, αναφέρει ο Ζ. Ντόλ. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ σημειώνει ακόμη ότι οι ισοσκελισμένοι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Γίρκι Κατάϊνεν, καλωσόρισε την έναρξη εφαρμογής του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» τονίζοντας ότι πρόκειται για το πρώτο συγκεκριμένο βήμα για πραγματική οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.