Σε απόγνωση βρίσκονται 16 γνωστοί ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, καθώς το λιβυκό κράτος μάλλον αποφάσισε να τους φορέσει «φέσι» ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, από οφειλές για τις υπηρεσίες φιλοξενίας που προσφέρθηκαν σε Λίβυους υπηκόους, στο πλαίσιο προγράμματος ιατρικής αποκατάστασής τους.
Η συμφωνία με τη βορειοαφρικανική χώρα, αμέσως μετά τον «αέρα ελευθερίας» που «φύσηξε» με την «Αραβική Άνοιξη» και την αποκαθήλωση του καθεστώτος Καντάφι, αντιμετωπίστηκε από την τοπική ξενοδοχειακή κοινότητα σαν «μάννα εξ ουρανού», αφού ερχόταν να υλοποιηθεί σε μια περίοδο οικονομικής «ξηρασίας», όπως αυτή που βιώνει η χώρα συνεπεία της παρατεταμένης κρίσης.
Οι πρώτοι μήνες της συνεργασίας με τα ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα που είναι οι αντισυμβαλλόμενοι του λιβυκού Δημοσίου (σ.σ. τα τοπικά ξενοδοχεία έχουν να κάνουν κυρίως με αυτά τα κέντρα, για την πληρωμή τους) παρέπεμπαν στο… τζίνι του παραμυθιού που πραγματοποιούσε ευχές. Βδομάδα έμπαινε, βδομάδα έβγαινε, οι Λίβυοι είχαν γίνει… Άγγλοι στις πληρωμές τους φροντίζοντας να στέλνουν σε κάθε ξενοδοχείο από 15 ως 20 χιλ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των φιλοξενουμένων.
Το χρήμα άρχισε σταδιακά να ρέει (σ.σ. η κάθε διανυκτέρευση τιμολογείται μεταξύ 70 και 100 ευρώ) όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης εν γένει (σ.σ. κάθε Λίβυος είχε για εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι 500 ευρώ) και δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι για αρκετό καιρό πολλά καταστήματα έπαιρναν «ανάσα» από την παρουσία των Λίβυων.
Το όνειρο, όμως, από τον περασμένο Μάρτιο ? Απρίλιο, άρχισε να γίνεται εφιάλτης. Οι ευχές τελείωσαν και μαζί τους και τα εμβάσματα που έπαψαν να έχουν… αγγλική περιοδικότητα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να αισθάνονται ότι τους ζώνουν τα… φίδια, καθώς ο ανεξόφλητος λογαριασμός όλο και μεγάλωνε.
Υπερτιμολογήσεις
Τι μεσολάβησε; «Η λιβυκή πλευρά έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Η χώρα έχει χρήματα και πολλά μάλιστα, όμως οι επιτελείς του νέου καθεστώτος αρνούνται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, διότι σε ελέγχους που έκαναν διαπίστωσαν πως έχουν γίνει υπερτιμολογήσεις στο πρόγραμμα στη βάση της διαπλοκής» τονίζει στην «ΗτΣ» ξενοδόχος της Θεσσαλονίκης ο οποίος έχει λαμβάνειν ένα σημαντικό εξαψήφιο ποσό για παρεχόμενες υπηρεσίες.
Και μάλλον έχουν γίνει τέτοιου είδους… ρεμούλες γιατί πώς αλλιώς να δικαιολογηθεί η καταγγελία που έγινε στην «ΗτΣ», για ύπαρξη τιμολογίου που χρέωνε το λιβυκό δημόσιο με το ποσό των 750 χιλ. ευρώ! για έναν μόνο ασθενή και για υπηρεσίες που αφορούσαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και νοσήλια. Ή, αντίστοιχα, για μαγνητικές τομογραφίες που τιμολογήθηκαν με 1.800 ευρώ έκαστη και αναπηρικά καρότσια με κόστος για το καθένα στα 7.500 ευρώ!
Για τους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης, βέβαια, ουδεμία σημασία έχει αν τα στελέχη του λιβυκού κράτους έβαλαν το… δάχτυλο στο μέλι και σε συνεργασία με Έλληνες συνεργάτες τους ζημίωσαν την πατρίδα τους. Εκείνοι θέλουν τα χρήματα που τους οφείλονται, διότι οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν αρχίσει να βιώνουν, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο».
Το πρόβλημα το παραδέχεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) Αρ. Θωμόπουλος τονίζοντας πως «είμαστε σε απόγνωση. Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι ότι δεν θα εξοφληθούν οι οφειλές».
«Ανοίγματα»
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΞΘ, τα ξενοδοχεία της πόλης που συνεργάζονται στο πρόγραμμα, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, «ανοίχτηκαν» σε μεγάλες δαπάνες για τη σίτισή τους και όχι μόνο, με συνέπεια σήμερα, που η ροή χρηματοδότησης σταμάτησε, να μην μπορούν να εξοφλήσουν με τη σειρά τους τους προμηθευτές τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2012 οι διανυκτερεύσεις Λίβυων στα ξενοδοχεία της πόλης ξεπερνούσαν τις 94.000 και ήταν μακράν οι περισσότερες από κάθε άλλη εθνικότητα, μηδέ εξαιρουμένων των Ελλήνων, καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων και την υψηλή εξάρτηση του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, από το συγκεκριμένο πελατολόγιο. «Βουλιάζουμε», αναφέρει σε δραματικούς τόνους ο κ. Θωμόπουλος και αποκαλύπτει ότι η ΈΞΘ έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο να μεσολαβήσει προσωπικά προς τη λιβυκή κυβέρνηση για να λυθεί το πρόβλημα.
Σε ανάλογες ενέργειες, εξάλλου, έχουν προχωρήσει και επιχειρηματίες του ιατρικού κλάδου -με τους οποίους κατά βάση έχουν κλειστεί οι συμφωνίες για την υλοποίηση του προγράμματος ιατρικής αποκατάστασης- οι οποίοι κατά πληροφορίες μετέβησαν το προηγούμενο διάστημα στην Τρίπολη για να προσπαθήσουν να «ξεμπλοκάρουν» τη χρηματοδότηση.
«Έχουμε τη δέσμευση ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου θα αποπληρωθεί το 50% των οφειλών και το υπόλοιπο 50% έως το τέλος Αυγούστου, με την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθεί ο απαραίτητος διαχειριστικός έλεγχος και θα αποδειχθεί ότι όλα είναι εντάξει», τονίζει ο κ. Θωμόπουλος και ξεκαθαρίζει πως αν κάτι δεν πάει καλά, θα είναι η χαριστική βολή για πολλά ξενοδοχεία της πόλης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γνωστό ξενοδοχείο της πόλης έχει λαμβάνειν το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες που παρείχε από το Μάρτιο και εντεύθεν στη φιλοξενία Λίβυων και συνεπεία της εξέλιξης αυτής πως δεν έχει αποπληρώσει τα οφειλόμενα στο προσωπικό του για 2 μήνες. Σε ανάλογα δυσχερή θέση άλλο -επίσης γνωστό στο πανελλήνιο- τοπικό ξενοδοχείο, «βλέπει» το μουσουλμανικό… φέσι να έχει φθάσει ήδη στα 1,5 εκατ. ευρώ, και λόγω της οικονομικής ασφυξίας που του έχει προκαλέσει, δεν έχει εξοφληθεί το προσωπικό για τους πέντε τελευταίους μήνες.
Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ακόμη μεγαλύτερο στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό των ανεξόφλητων οφειλών υπολογίζεται πως συνολικά αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, περίπου ποσό 20 εκατ. ευρώ αφορά σε χρέη προς ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, περίπου 59-60 εκατ. ευρώ σε ένα ιδιωτικό θεραπευτικό κέντρο, άλλα περίπου 39-40 σε έτερο θεραπευτικό κέντρο και σχεδόν 30 εκατ. ευρώ σε τουριστικό πρακτορείο για αεροπορικά εισιτήρια μετάβασης των Λίβυων ασθενών στην Ελλάδα.