Πληθαίνουν τα εύσημα για τις ελληνικές θυσίες

«Φιλόδοξα και επίπονα» χαρακτήρισε τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η δεξαμενή σκέψης Εuropean Policy Center (EPC), με θέμα «Η ευρωπαϊκή οικονομία το 2011».

 

Παρουσιάζοντας την πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την ανάπτυξη το 2011, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Μ. Μπούτι τόνισε ότι εκτός από τις πολιτικές λιτότητας που θα πρέπει να προωθήσουν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσουν και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Επιτροπής τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Ο Μ. Μπούτι παρατήρησε ότι ο ελληνικός λαός ήταν παραδοσιακά ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος και διαιρεμένος, ωστόσο, αυτήν την περίοδο εμφανίζεται «ενωμένος και έτοιμος να αποδεχτεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές».

 

Εξάλλου, ο Μ. Μπούτι τόνισε τη σημασία δημιουργίας ενός Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πρέπει να είναι συνεκτικές.

 

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης, ο Μ. Μπούτι απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν όχι μόνο ανεπιθύμητο αλλά και απίθανο να συμβεί σε μία αναπτυγμένη χώρα.

 

Από την πλευρά του, ο αναλυτής του EPC, Φάμπιαν Τζούλεγκ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη ότι, μακροπρόθεσμα, το βάρος για τον ελληνικό λαό θα αποδειχθεί δυσβάσταχτο. Ο Φ. Τζούλεγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά επίπεδα «μόνιμης» ανεργίας που παρατηρούνται στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μείωση των επενδύσεων, τις προβλέψεις για μειωμένη παραγωγικότητα και τις επιπτώσεις που θα έχει μακροχρόνια το υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας.

 

Καταλήγοντας, ο Φ. Τζούλεγκ απέδωσε τις κρίσεις χρέους που απείλησαν την Ελλάδα και την Ιρλανδία τόσο στις μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και στην ανολοκλήρωτη νομισματική και οικονομική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

 

Διαβάστε επίσης: Όλι Ρεν: “Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα”

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ