«Πάμε από την αρχή». Με αυτή την φράση, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, έδωσε το στίγμα των συζητήσεων που ξεκίνησαν χθες με τους εκπροσώπους της Τρόικα και τα κυβερνητικά στελέχη που θα επωμιστούν το βάρος της εφαρμογής των μέτρων.
Το «καλάθι» με τα μέτρα λιτότητας των 11,5 δισ. είναι σχεδόν γεμάτο, αλλά θα αξιολογηθεί εκ νέου από τους πιστωτές μας ώστε να αποκτήσει στοιχεία αξιοπιστίας.
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την αμφισβήτηση των εσόδων 2 δισ. ευρώ που μπορεί να προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, γεγονός που κάνει τους τροϊκανούς να επιμένουν σε οριζόντιες περικοπές που επιφέρουν σίγουρα έσοδα.
Οι σκιές που υπάρχουν στο πακέτο μέτρων είναι πολλές, ο βαθμός απόδοσης αρκετών από αυτά αμφισβητείται έντονα όχι μόνο από τους εκπροσώπους της τρόικας ενώ οι κόκκινες γραμμές έχουν εγκαταλειφθεί και θυσιάζονται προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ και να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας στις δημόσιες αλλά και κατ΄ ιδίαν τοποθετήσεις του συνδέει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη από την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ.
Η δόση αυτή περιέχει και τα 4 δισ. ευρώ τα οποία περιμένει για να πάρει ανάσα η αγορά, αφού προορίζονται για την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς του ιδιώτες.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου έφτασαν των περασμένο Ιούνιο στα 6,62 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν.
Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθες θα έχουν ολοκληρωθεί τυπικά μέχρι τέλος Αυγούστου με στόχο όμως να κλείσουν το συντομότερο δυνατό.
Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει τον απρόβλεπτο παράγοντα που μπορεί να πυροδοτήσει την εξέλιξη των συζητήσεων, με δεδομένο ότι το πακέτο μέτρων αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τη συγκυβέρνηση που αποδεικνύεται εύθραυστη.
Είναι βέβαιο ότι στο παρασκήνιο θα εξελιχθεί ένα σκληρό παζάρι, με την τρόικα να απορρίπτει μέτρα και να αντιπροτείνει άλλα και την κυβέρνηση να κινείται αναλόγως, ελπίζοντας να εξασφαλίσει τουλάχιστον τις πιο ασθενείς κοινωνικές ομάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα μεγάλα αγκάθια για τον προσδιορισμό των δημοσιονομικών εξοικονομήσεων παραμένουν το πλαφόν στις συντάξεις, οι περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, το ψαλίδι των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ αλλά και η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, όπως άλλωστε και των υπολοίπων του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, που περιλαμβάνονταν στον αρχικό κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων.
Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν:
• Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%. Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% – 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν έλλειμμα.
• Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Οι επικουρικές συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 20% της κύριας σύνταξης. Επίσης έχει προταθεί οι επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν ένα όριο μηνιαίων αποδοχών, κοντά στα 300 ευρώ.
• Επιβολή πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη από 2.000 έως 2.300 ευρώ. Το πλαφόν αφορά και τις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις. Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το πλαφόν να επιβληθεί και για τις περιπτώσεις που χορηγείται σύνταξη του/της συζύγου που έχει πεθάνει.
• Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 1400 ευρώ και άνω κατά 10%. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν από το πρώτο ευρώ
• Επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμανθούν από 15% έως 20%.
• Εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ, του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο.
• Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια
-Υπό εξέταση είναι και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και οι περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ (δηλαδή από τα 360 ευρώ μηνιαίες αποδοχές στα 330 ευρώ).
Δεν αποκλείονται νέα μέτρα
Κανείς δεν αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι αστοχίες του προγράμματος που υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Το στίγμα των προθέσεων του Οικονομικού επιτελείου, δείχνει η εγκύκλιος κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού που απέστειλε την Τετάρτη ο Χρήστος Σταϊκούρας σε όλους τους δημόσιους φορείς.
Με την εγκύκλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καλεί τις υπηρεσίες να λάβουν υπόψη τους, πέρα από τις αποδόσεις των ήδη νομοθετημένων μέτρων, «και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπιστούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών (20/8/2012) για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού».
Παράλληλα, σε 20 κωδικούς, με ελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού, εστιάζει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τοποθέτηση του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα και να αποφευχθούν οι μειώσεις των ειδικών μισθολογίων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η Κυβέρνηση «προσπαθεί να προσδιορίσει το μείγμα των μέτρων», υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το δημοσιονομικό πρόγραμμα «έπρεπε να θεσπιστεί μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, αστυνομικοί, λιμενικοί, μέλη ΔΕΠ, γιατροί ΕΣΥ κ.ά.)», επισήμανε όμως πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει εκφράσει την βούληση να διαπραγματευτεί με δημοσιονομικά ισοδύναμα όπως η περικοπή από 10% έως 20%, συνολικά 20 κωδικών του προϋπολογισμού με ελαστικές δαπάνες όπως μισθώματα, επιχορηγήσεις και προμήθειες».