Η Moody’s Investor Service ανακοίνωσε ότι οι χώρες που προχωρούν σε ανταλλαγή προβληματικών ομολόγων (distressed debt exchange), έχουν υψηλό ρίσκο να χρεοκοπήσουν ξανά, σύμφωνα με την ανάλυση των ιστορικών στοιχείων εν τω μέσω έντονων πιέσεων για τα κράτη της ευρωζώνης.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι το 37% των 30 ανταλλαγών κρατικού χρέους από 22 εκδότριες χώρες, από το 1997, ακολουθήθηκαν από περαιτέρω χρεοκοπίες.
«Αυτά τα υψηλά ποσοστά νέας χρεοκοπίας μετά από μια ανταλλαγή προβληματικού χρέους στον κρατικό τομέα, είναι παρόμοια με την εμπειρία στον εταιρικό κλάδο παγκοσμίως και εξηγεί για ποιο λόγο οι αξιολογήσεις συχνά μένουν σε χαμηλό επίπεδο, στην κλίμα της Caa-C αξιολόγησης, ύστερα από ανταλλαγές προβληματικού χρέους», αναφέρει η Elena Duggar, συγγραφέας του report.
Η Ελλάδα προχώρησε στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους που έχει γίνει ποτέ. Η Moody’s αποδίδει αξιολόγηση C στο ελληνικό κρατικό χρέος. Στο report ο οίκος επισημαίνει ότι ο μέσος όρος απωλειών/ζημιών που υφίστανται οι επενδυτές σε τέτοιες ανταλλαγές, είναι στο 47%.
Η παράταση του χρόνου ωρίμανσης είναι ένα πολύ πιο συνηθισμένο χαρακτηριστικό των αναδιαρθρώσεων από το να επιβάλλονται ζημιές στο principal του χρέους, και οι ζημιές ήταν κατά κάποιο τρόπο correlated με την αναλογία του χρέους της χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ανέφερε η Moody’s.