Πληθαίνουν μέρα με την ημέρα τα κρούσματα με παράνομες συντάξεις, επιδόματα και τις άλλες κοινωνικές παροχές, ενώ η εντατικοποίηση των ελέγχων φέρνει στο φως ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις ανύπαρκτων συνταξιούχων που επί σειρά ετών εισέπρατταν κανονικά, χωρίς ωστόσο να το δικαιούνται, συντάξεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Με κατεπείγουσα εντολή στις διοικήσεις όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τους ζητά να παραδώσουν μέχρι τις 17 Αυγούστου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τους φακέλους με τις καταχρηστικές υποθέσεις, ενώ την ίδια ώρα την πρώτη λίστα με 6.000 συνταξιούχους «φαντάσματα» με λανθασμένους, ανύπαρκτους και ανενεργούς ΑΦΜ αποστέλλει στο υπουργείο Εργασίας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Με βάση την εντολή του υπουργού Εργασίας, οι διοικήσεις όλων των φορέων εποπτείας του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να παραδώσουν άμεσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το σύνολο των σχετικών εκκρεμών υποθέσεων, που αφορούν καταχρηστικές περιπτώσεις χορήγησης και είσπραξης επιδομάτων, συντάξεων και λοιπών κοινωνικών παροχών.
Επίσης κάθε νέα υπόθεση που θα προκύπτει από την ελεγκτική δραστηριότητα της διοίκησης (απογραφές, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και επιτόπιοι ιατρικοί έλεγχοι) θα αποστέλλεται εφεξής και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Τα Ταμεία, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν είναι και τόσο εύκολη η διαδικασία εντοπισμού των υπευθύνων και παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη. Το ΙΚΑ, αν και διέκοψε την καταβολή 7.500 συντάξεων (από τις οποίες οι 2.500 αφορούσαν θανάτους συνταξιούχων), έχει υποβάλει μηνύσεις για 58 υποθέσεις.
«Η υποβολή μηνυτήριων αναφορών προϋποθέτει τον εντοπισμό των προσώπων που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις, κατόπιν επικοινωνίας του ΙΚΑ με συναρμόδιους φορείς (τράπεζες, δήμους, ληξιαρχεία κ.λπ.), έσπευσε να διευκρινίσει χθες το Ταμείο.
Στο άλλο μέτωπο των ελέγχων τα αποτελέσματα από τις μέχρι στιγμής διασταυρώσεις που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε 60.000 φορολογικές δηλώσεις προέκυψε ότι για 6.000 συνταξιούχους ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και άλλα πληροφοριακά στοιχεία είτε δεν ανταποκρίνονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα είτε δεν υπήρχαν στα αρχεία της Εφορίας, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου η φορολογική ταυτότητα του συνταξιούχου αντιστοιχούσε στον ΑΦΜ επιχείρησης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων στον Χ. Θεοχάρη στον ρ/ς «ΒΗΜΑ 99,5», από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα μητρώα κάποιων Ταμείων, το 60% των δεδομένων αφορά σωστά στοιχεία, το 30% δεδομένα που απαιτούν εύκολη διόρθωση, ενώ στο 10% των περιπτώσεων δεν προκύπτει από το μητρώο ποιος λαμβάνει τη σύνταξη.
Μητρώα
«Βλέπουμε Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων που αντιστοιχούν σε νομικά πρόσωπα να παίρνουν συντάξεις», τόνισε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι η ΓΓΠΣ έχει ήδη ελέγξει τα μητρώα του Ταμείου Νομικών, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ. Για τον ΟΑΕΕ είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι στα άλλα Ταμεία.
Αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν ότι το πρόβλημα με τα ΑΦΜ μπορεί να οφείλεται σε λάθη των φορολογουμένων ή σε αταξία του αρχείου, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κάποιοι που λαμβάνουν παράνομα συντάξεις να αναγράφουν στις δηλώσεις λανθασμένα στοιχεία για να παραπλανήσουν την Εφορία.
Οι σχετικές λίστες αποστέλλονται στο υπουργείο Εργασίας προς αναζήτηση των πραγματικών δικαιούχων, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.
Διώξεις εναντίον των παρανόμων
Σε καταιγισμό διώξεων εναντίον συνταξιούχων, υπαλλήλων και ιατρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις συντάξεις «μαϊμού» και τα παράνομα προνοιακά επιδόματα θα προχωρήσουν πολύ σύντομα οι εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, καθώς μέσα στο προσεχές 10ήμερο θα πάρουν στα χέρια τους το σύνολο των ύποπτων υποθέσεων.
Τη στιγμή που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δίνει οδηγίες σε όλες τις εισαγγελικές Αρχές της Επικράτειας να «τρέξουν» όλες τις σχετικές έρευνες, για να γίνουν ταχύτατα δίκες και να καταλογιστούν βαριές ποινικές ευθύνες, η πολιτεία προχωρά στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για να παρακολουθεί συστηματικά την πορεία τέτοιων υποθέσεων διαφθοράς προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο, αλλά και να εξασφαλιστεί όχι μόνο ότι θα επιστραφούν όσα χρήματα εισπράχθηκαν παράνομα, αλλά και ότι θα απομακρυνθούν από τις υπηρεσίες και τις επιτροπές όλοι οι επίορκοι υπάλληλοι κ.λπ.
Χθες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε για το πρόβλημα της μεγάλης αυτής παραβατικότητας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με έγγραφό του προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας τούς επισημαίνει τη σοβαρή ποινική απαξία που έχουν οι χορηγήσεις παράνομων συντάξεων και επιδομάτων προνοίας, γιατί πλήττουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Γι’ αυτό ο αντεισαγγελέας ΑΠ τους καλεί να παραγγείλουν στους εισαγγελείς των περιφερειών τους να ερευνούν κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις αυτές και να τις περατώνουν πολύ σύντομα, για να παραπέμπτονται ταχύτατα οι εμπλεκόμενοι στο ακροατήριο.
Παράλληλα, καλεί τους Εισαγγελείς Εφετών να εποπτεύουν διαρκώς την πορεία των συγκεκριμένων δικογραφιών, ενώ ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και των ασφαλιστικών φορέων να στείλουν ταχύτατα στη δικαιοσύνη όσους φακέλους παρανομιών έχουν στα χέρια τους, φροντίζοντας ταυτόχρονα να υπολογίζουν το ύψος της συνολικής ζημιάς που έχει προκληθεί.
Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο γιατί θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διώξεων, αλλά και γιατί θα καταδείξει τις βαρύτερες των περιπτώσεων, που θα συνοδευτούν με κακουργηματικές κατηγορίες, καθώς και εκείνες που κινδυνεύουν άμεσα με παραγραφή (λόγω πλημμεληματικού χαρακτήρα) και πρέπει να επισπευσθούν.
Ο υπουργός ζήτησε πάντως από τους διοικητές των ταμείων να στείλουν ταχύτατα στη Δικαιοσύνη το σύνολο των παράνομων υποθέσεων μέχρι και τις 17-8-12, υπογραμμίζοντας ότι ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα παρακολουθεί επισταμένως την πορεία τους.
Παράλληλα, θα εντατικοποιηθούν όλοι οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών και ασφαλιστικών φορέων για να συνεχίσουν να στέλνουν αμέσως στη δικαιοσύνη και όσες άλλες νέες υποθέσεις υποπέσουν στην αντίληψή τους.
Ύστερα μάλιστα από την αποκάλυψη ότι στον οικονομικό εισαγγελέα είχαν σταλεί μόλις 13 υποθέσεις το τελευταίο εξάμηνο, ο Ιω. Βρούτσης στέλνει «τελεσίγραφο» για να αντιδράσουν άμεσα όλοι φορείς και να στείλουν εντός δεκαημέρου τα πάντα στη δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι σε μία περίοδο που οι έντιμοι φορολογούμενοι και συνταξιούχοι ανέχονται δύσκολα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται αναγκαστικά εν όψει της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε αμέλεια, αδιαφορία, αδικαιολόγητη καθυστέρηση ή μη συμμόρφωση στις οδηγίες.