Η επιτακτική ανάγκη εύρεσης μέτρων για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο υποχρεώνει το Υπουργείο Οικονομικών να εντείνει τις πιέσεις του προς τα άλλα υπουργεία, δεδομένου ότι σήμερα θα ετοιμαστεί η λίστα μέτρων και ισοδυνάμων που θα αποσταλεί στην Τρόικα.
Η κινητοποίηση του υπουργείου οφείλεται στο ότι το χρονικό περιθώριο, για να εκταμιευτεί η δόση των 31 δισ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο, στενεύει υπερβολικά. Η Τρόικα έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα έρθει για την τελική αξιολόγηση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για τον λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ανεβεί μεν στην Θεσσαλονίκη, αλλά να μην ανακοινώσει τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, αφού δεν θα έχουν συμφωνηθεί ακόμη με την Τρόικα. Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζεται να μη δώσει καν την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ, αφού είναι δεδομένο ποια θα είναι τα ερωτήματα.
Σε επίπεδο διαδικασίας, το ιδανικό θα είναι όλα να είναι έτοιμα από ελληνικής πλευράς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε η διαπραγμάτευση με την Τρόικα να διαρκέσει το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα και φυσικά να έχει αίσια κατάληξη, δηλαδή μια θετική αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα, είναι ζητούμενο το πότε θα γίνει το Eurogroup, όπου θα εγκριθούν τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα. Προγραμματισμένες είναι μια Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Ευρώ, στις 13 Σεπτεμβρίου, και άλλη μια στις αρχές Οκτωβρίου. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό οι εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να γίνουν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου, οπότε και θα δοθεί το «πράσινο φως», ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου.
Με δεδομένα τα παραπάνω θα πρέπει όλα τα μέτρα να είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έναν κατάλογο μέτρων, στα οποία θα υπάρχουν και τα εναλλακτικά και τα ισοδύναμα μέτρα, ώστε να προετοιμαστούν όλοι για τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει, λοιπόν, το κάθε υπουργείο που διαχειρίζεται ένα προϋπολογισμό να ρίξει στο τραπέζι τη συνεισφορά τους για το Μνημόνιο, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών.
Αποπομπή στελέχους
Ένα ακόμη μέτρο, το οποίο έχει κλείσει, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, είναι η επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ). Το μέτρο έχει στόχο να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αμοιβές στις δημόσιες επιχειρήσεις με αυτές της κεντρικής διοίκησης, πράγμα που σημαίνει μια μέση μείωση των αμοιβών στις δημόσιες επιχειρήσεις κατά περίπου 30%.
Όσο για τους διοικητές οργανισμών και δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν προσαρμόζονται, θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές. Η αρχή έγινε χθες, με το διοικητή της «Λάρκο».
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ζητήθηκε η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Λάρκο Αναστάσιου Μπαράκου, διότι δεν εφάρμοσε τις διατάξεις των νόμων, που προβλέπουν μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από το χρόνο έναρξης ισχύος τους.
Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν ότι η ανάγκη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων επισημάνθηκε και με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του 2012.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε, χθες, ότι έχουν εντοπιστεί οι διοικήσεις τριών τεσσάρων ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν έχουν προσαρμοστεί στις περικοπές μισθών, οι οποίες έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες.
Διαβεβαιώσεις
Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε, χθες, διαβεβαιώσεις για άλλα δύο μέτρα. Την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα είδη εστίασης.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, τόνισε ότι δεν πρόκειται για κλασική εξίσωση των συντελεστών του πετρελαίου. Ο φόρος στο κίνησης θα μειωθεί στο 80% και θα εξισωθεί σε αυτό και ο συντελεστής για το πετρέλαιο θέρμανσης. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει η υποδομή ακόμη και για τη χορήγηση και επιδόματος θέρμανσης 120 εκατ. ευρώ για φέτος. Ειδικότερα, τόνισε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, έχει έτοιμη την πρόταση για το επίδομα, με βάση εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, ώστε η χορήγηση από την 15η Οκτωβρίου να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα.