Μόλις μία εβδομάδα απομένει για το «κλείδωμα» των νέων μέτρων και την εκκίνηση των σημαντικών ραντεβού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι.
Στενοί συνεργάτες του λένε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αναχωρεί για ένα πενθήμερο στην Πύλο και στο Ναύπλιο, αλλά δεν πρόκειται να διακόψει την καθημερινή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου – και δη και στο πεδίο της λεπτομερούς εξειδίκευσης του νέου πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς θέλει πάση θυσία να εξασφαλίσει το πολυπόθητο «εισιτήριο» από την τρόικα μέσω της φθινοπωρινής έκθεσής της.
Ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι υπουργοί, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, συνεχίζουν το «σαφάρι» στις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να «φτάσουν» στον στόχο των περικοπών, με όσο το δυνατόν, όπως επαναλαμβάνουν, δικαιότερο τρόπο.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό. Στις 20 Αυγούστου, δηλαδή σε μία εβδομάδα, το «πακέτο» θα έχει λάβει σχεδόν την τελική του μορφή. Στις 22 Αυγούστου ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα είναι ο πρώτος κορυφαίος της Ευρώπης που θα έχει στα χέρια του «αποδείξεις και στοιχεία» για την εφαρμογή του προγράμματος, αφού θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Πρόδηλο είναι ότι ο κ. Γιουνκέρ, μετά την προειδοποιητικού χαρακτήρα πρόσφατη δήλωσή του (σ.σ.: «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη…») έρχεται αποφασισμένος να μεταφέρει σαφή μηνύματα από τους δανειστές προς την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για τη στάση της χώρας σχετικά με τη λήψη μέτρων, αλλά και την άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Αποκρατικοποίησεις
Τα πρώτα «δείγματα γραφής» έχουν ήδη παρουσιαστεί (π.χ. ΕΛΤΑ), ενώ και εντός του μηνός θα γίνουν τα επόμενα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αποτελεί δέσμευση μάλιστα του κ. Στουρνάρα ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα είναι έτοιμος ο νόμος-σκούπα με τις 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης.
Η εξειδίκευση των μέτρων και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων δεν αποτελούν όμως τη μόνη «λύση» στο σύνθετο παζλ που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για την καταβολή της επόμενης δόσης και τη διάσωση της χώρας. Και αυτό γιατί ο κ. Σαμαράς, βάζοντας ψηλά τον πήχη για τις «επιδόσεις» της χώρας, θέλει να δείξει εμπράκτως ότι ξεκινά εντός των συνόρων τη μάχη.
Έτσι, πριν από τη συνάντησή του στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ (στις 24 Αυγούστου) και στα Ηλύσια Πεδία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αναμένει θετικές εξελίξεις και σε άλλους δύο κρίσιμους τομείς.
Το «τρίπτυχο» του Μαξίμου που καθορίζει και τα χρονοδιαγράμματα αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, την Ασφάλεια του κάθε πολίτη και την απόδοση ευθυνών στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.
Η πρώτη «καρατόμηση» διοικητή Οργανισμού (της ΛΑΡΚΟ) ήταν μια στοχευμένη κίνηση, διότι, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, ενώ υπήρχαν ειλημμένες αποφάσεις για μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ και παρά την πρόσφατη εγκύκλιο με την «υπενθύμιση», η εν λόγω Διοίκηση έδωσε προαγωγές με την ανάλογη μισθολογική προσαρμογή!
Στόχος, τελική αξιολόγηση στο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου
Αλλαγές σε θέσεις «κλειδιά» του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θεωρείται βέβαιον ότι θα γίνουν σε ευρύτερη κλίμακα εντός του φθινοπώρου, με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων να συμμετέχουν στην αναγκαία προεργασία.
Αλλαγές προγραμματίζονται επίσης και στο νομικό πλαίσιο που προβλέπει την απόδοση ευθυνών στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.
«Δεν γίνεται να μην τιμωρούνται οι λίγοι αφήνοντας σκιές στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ήδη σηκώσει πολλά βάρη», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει ότι επιχειρείται η εξάλειψη των καθυστερήσεων για την απόδοση ευθυνών.
Εκτός συνόρων ο πρωθυπουργός, πέρα από τα δύο διαδοχικά τετ α τετ με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, προσδοκά άλλα δύο σημαντικά ραντεβού, με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι για να παρουσιάσει τον «Οδικό Χάρτη» της κυβέρνησής του.
Επαναδιαπραγμάτευση
Αποφεύγοντας την «δημόσια διαπραγμάτευση» με τους εταίρους, με την απόφασή του να μην προβεί σε ομιλία και συνέντευξή Τύπου στη ΔΕΘ, ο Έλληνας πρωθυπουργός φιλοδοξεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου να επιβεβαιώσει τη θετική έκθεση της τρόικας για την κατάσταση της Οικονομίας. Ο φάκελος της διαπραγμάτευσης για την παράταση κατά δύο έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου -και για πρώτη φορά εν πολλοίς θα κριθεί στις συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τους ισχυρούς της Ευρώπης…