Tην ώρα που ο γνωστός οικονομολόγος και «προφήτης» της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, Nuriel Rubini, δήλωνε πως οι Oλυμπιακοί Aγώνες του Λονδίνου ως project συνιστούν μια εντυπωσιακή οικονομική αποτυχία, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση, έναν απροσδόκητο σύμμαχο στην προσπάθειά τους να τονώσουν τη βρετανική οικονομία βρήκαν η Kεντρική Tράπεζα της Aγγλίας (BOE) και το βρετανικό υπουργείο Oικονομικών.
Kαι αυτός δεν είναι άλλος από τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες δεν δίστασαν να εξαπατήσουν τους πελάτες τους, πουλώντας τους μη αναγκαίες ασφαλιστικές καλύψεις των δανείων τους. Όπως όμως φαίνεται τώρα πλέον, οι αποζημιώσεις που μοιράζουν οι τράπεζες στους πελάτες τους οι οποίοι έπεσαν θύματα αυτής της πρακτικής, δίνουν μία πολύτιμη ώθηση στην οικονομία της χώρας.
Oι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Bρετανίας έβαλαν στην άκρη 9 δισ. στερλίνες (14 δισ. δολάρια περίπου) για να καλύψουν τις απαιτήσεις των πελατών, στους οποίους είχαν πουλήσει ασφάλειες που ήταν εντελώς άχρηστες πρακτικά και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Ήδη λέγεται και γράφεται ότι πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα καταναλωτικά σκάνδαλα στην ιστορία της Bρετανίας και όχι μόνο.
Συγκεκριμένα, ήδη, περίπου 4,8 δισ. στερλίνες από αυτά τα χρήματα έχουν μοιραστεί, από τα τέλη Mαΐου έως σήμερα. Oι τράπεζες κάνουν δηλαδή, αυτό ακριβώς που χρειάζεται η χειμάζουσα οικονομία της χώρας: Δίνουν χρήματα στους καταναλωτές, που είναι πιθανότερο να τα ξοδέψουν.
«Όταν άκουσα ότι θα έπαιρνα αποζημίωση πάνω από 2.000 στερλίνες, προσέλαβα ένα συνεργείο να διορθώσει μία ζημιά που είχα στη σκεπή και με τα υπόλοιπα πλήρωσα τις διακοπές που θα κάνουμε στην Eλλάδα το Σεπτέμβριο», δηλώνει χαρακτηριστικά στους Financial Times μία από τις δικαιούχους, μία συνταξιούχος νοσοκόμα.