Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν κρούει το «καμπανάκι» του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ εμφανίσθηκε υποστηρικτικός προς τις προσπάθειες της Ελλάδας για εφαρμογή επώδυνων μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας, εν αντιθέσει με τη σκληρή γραμμή ορισμένων Γερμανών αξιωματούχων που προειδοποιούν την Αθήνα ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα WSJ, ο κ. Ρεν υποστηρίζει ότι στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών «η Ευρώπη έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο ως προς τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών που δημιουργήθηκαν πριν από το χρηματοοικονομικό σοκ του 2008».
«Ακόμη και στην Ελλάδα, έχουν επιτευχθεί περισσότερα από ό,τι συχνά νομίζουμε. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», υπογράμμισε στο άρθρο του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Αποκαλύπτοντας ότι, μέχρι τα τέλη του έτους, θα υπάρξει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για ένα ισχυρότερο ευρώ, ο κ. Ρεν επανέλαβε την ανάγκη για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, καθώς και το να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) η εξουσία για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Και τα δύο μέτρα «σκοντάφτουν» στην άρνηση του Βερολίνου, που φοβάται ότι οι οικονομικές αδυναμίες χωρών όπως η Ελλάδα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ισχυρότερες χώρες, στην περίπτωση κοινής ανάληψης χρέους. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ρεν, στο άρθρο του με τίτλο «πώς θα χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση 2.0», υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η ανάληψη τέτοιου ρίσκου για την ευημερία του κοινού νομίσματος.
«Η κρίση κρατικού χρέους καταδεικνύει την ανάγκη και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση και ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Γι’ αυτό και η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αψηφά τους επικριτές της», τονίζει ο κ. Ρεν, που παράλληλα ασκεί και καθήκοντα επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Ο ίδιος όμως θεωρεί ότι οι χώρες-μέλη που δέχονται έντονες πιέσεις στις αγορές δεν έχουν πολλά περιθώρια από το να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις ζωτικής σημασίας για μακροπρόθεσμο όφελος.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών(CDU) Μίχαελ Φουκς τόνισε ότι η Γερμανία θα μπλοκάρει νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους των πακέτων διάσωσης και ακόμη κι αν άλλες χώρες ταχθούν υπέρ της αποδέσμευσης χρημάτων. «Ακόμη κι αν το ποτήρι είναι μισο-γεμάτο, αυτό δεν είναι αρκετό για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Η Γερμανία δεν μπορεί και δεν θα συμφωνήσει σε αυτό», δήλωσε ο κ. Φουκς.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπερασπίσθηκε την πρόταση για κοινή ανάληψη χρεών στην Ευρωζώνη, επικρίνοντας τη Γερμανίδα καγκελάριο, Μέρκελ, για έλλειψη ουσιαστικής στρατηγικής. «Στην Ευρωζώνη έχουμε ένα κοινό νόμισμα, άλλα κάθε χώρα κάνει στην ουσία αυτό που νομίζει… αυτό που χρειαζόμαστε είναι κοινός έλεγχος των προϋπολογισμών στις χώρες του ευρώ και μια κοινή δημοσιονομική, φορολογική και οικονομική πολιτική», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).
Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για κοινή ανάληψη χρεών στην Ευρωζώνη, αντικρούοντας την κριτική μελών του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η κοινή ανάληψη χρεών είναι ήδη γεγονός. Η καγκελάριος Μέρκελ αποσιωπά ότι η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για τα μέτρα που λαμβάνονται στις χώρες σε κρίση… οι εγγυήσεις που αναλαμβάνει η Γερμανία αυξάνονται, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στην Ευρώπη για την πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής και των προϋπολογισμών», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ.
Στα 2 τρισ. ευρώ το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο στην Ιταλία
Σε επίπεδα – ρεκόρ ανήλθε τον Ιούνιο το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, πλησιάζοντας τα δύο τρισ. ευρώ, ενώ διευρύνθηκε και το δημοσιονομικό έλλειμμα, σε μια εποχή που η Ρώμη βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό κόστος δανεισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ιταλική κεντρική τράπεζα, το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα τέλη Ιουνίου στο 1,973 τρισ. ευρώ. Με την ιταλική οικονομία σε ύφεση, οι αγορές εμφανίζονται επιφυλακτικές στην ικανότητα της Ιταλίας να μειώσει το χρέος, το οποίο ισοδυναμεί στο 123% του ΑΕΠ, αποτελώντας το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, μετά το χρέος της Ελλάδας.
Σε μία ακόμη ανησυχητική ένδειξη για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, η ιταλική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ετήσιο έλλειμμα προϋπολογισμού ανήλθε στα 47,7 δισ. ευρώ, διευρυμένο κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο έλλειμμα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται στη συμμετοχή της Ιταλίας στα προγράμματα διάσωσης άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Υψηλό κόστος δανεισμού
Παρά τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει κοντά στο 6%. Οι Αρχές της Ρώμης άντλησαν χθες οκτώ δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας, χρειάσθηκε όμως να καταβάλουν οριακά υψηλότερο επιτόκιο.
Η απόδοση των εντόκων γραμματίων -με ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2013- διευρύνθηκε στο 2,767%, αυξημένη σε σύγκριση με την απόδοση 2,697% της αντίστοιχης δημοπρασίας του Ιουλίου. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου παρέμενε χθες οριακά κάτω από το 6%, εν μέσω προσδοκιών για νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων, αγοράζοντας ισπανικό και ιταλικό χρέος.
Στόχος των αρχών της Ρώμης είναι η μείωση του ελλείμματος φέτος στο 1,7% του ΑΕΠ από 3,9% το 2011, όμως ο υπουργός Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, παραδέχθηκε προχθές ότι μάλλον δεν είναι εφικτή η υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου.
Εν τω μεταξύ, οι ξένοι επενδυτές έχουν μειώσει σημαντικά τις τοποθετήσεις τους σε ιταλικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, όπως προκύπτει από στοιχεία της ιταλικής κεντρικής τράπεζας. Η συνολική αξία των τοποθετήσεων σε ιταλικό κρατικό χρέος ανερχόταν τον Απρίλιο σε 596,8 δισ. ευρώ, έναντι 668,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο και 827 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011.
Στην «πρώτη γραμμή» η Άνγκελα Μέρκελ
Δριμύτερη και με διάθεση για δουλειά επέστρεψε από τις διακοπές της στη Βόρεια Ιταλία η Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας είναι έτοιμη να σταθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου της ευρωπαϊκής κρίσης αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης «καβγαδίζουν» για τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η αγορά ομολόγων που θα κατευνάσει τις ανησυχίες κατακερματισμού του ενιαίου νομίσματος.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, «η καγκελάριος αισθάνεται όπως όλοι όταν επιστρέφουν από τις διακοπές, όπου υπάρχει αλλαγή των ρυθμών, αλλά παρ’ όλ’ αυτά επιστρέφει στη δουλειά με μεγάλη χαρά». Και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν πολλά πράγματα να διευθετήσει, αλλά έχει πολλή ενέργεια που θα την δείτε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Λίγο μετά τη λήξη των διακοπών της η Μέρκελ αναμένεται να προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, ενώ λίγο αργότερα θα αναχωρήσει για τον Καναδά όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Στίβεν Χάρπερ.
Με τα φώτα στραμμένα στην απόφαση του νώτατου Δικαστηρίου στη Γερμανία, για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), τον επόμενο μήνα, οι διαμορφωτές πολιτικής πασχίζουν να εξομαλύνουν τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για ένα σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει τα ομόλογα χρεωμένων κρατών.