Η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν ήδη βγει στη σύνταξη και έχουν πάρει αυξημένο εφάπαξ αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πακέτο των μέτρων. «Μοντέλο» θα αποτελέσει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου συζητείται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στη σύνταξη από 1% έως 2% σε όσους έχουν ήδη πάρει το βοήθημα.
Η νέα αυτή εισφορά θα επιβάλλεται κάθε μήνα στη σύνταξη και τα χρήματα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου, που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η εισφορά θα επιβληθεί σε όσους βγήκαν στη σύνταξη τα τελευταία έτη (π.χ. μετά το 2009) ή θα αφορά και σε παλαιότερους συνταξιούχους.
Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους φορείς πρόνοιας που είναι στο «κόκκινο» και καταβάλλουν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές. Συνολικά 23 Ταμεία χορηγούν έως και 83% υψηλότερο εφάπαξ συγκριτικά με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.
Μεταξύ άλλων πρόκειται για τα Ταμεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργοληπτών, των υπαλλήλων του ΙΚΑ, των κληρικών, των υπαλλήλων των φαρμακευτικών εργασιών και των δημοτικών υπαλλήλων.
Στους συγκεκριμένους φορείς αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στο εφάπαξ, ώστε το ποσό που καταβάλλεται να ανταποκρίνεται στις εισφορές. Σημειώνεται πως μόνο 12 Ταμεία Πρόνοιας χορηγούν χαμηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι.
Η αρχή γίνεται από τον φορέα πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, στον οποίο ήδη ανακοινώθηκε μείωση κατά 22,67% στο καταβαλλόμενο βοήθημα. Μάλιστα η περικοπή αυτή θα πλήξει και τους περίπου 52.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη υποβάλει τα χαρτιά τους αλλά ακόμα δεν έχουν μπορέσει να πάρουν το εφάπαξ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων σε λιγότερο από έναν χρόνο. Πέρυσι τον Νοέμβριο είχε περάσει μείωση 20% στο βοήθημα των δημοσίων υπαλλήλων που υπέβαλαν αίτηση μετά τον Ιανουάριο του 2011 (για όσους είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους το 2010 η μείωση ήταν της τάξης του 15%).
Τώρα, με τη νέα περικοπή, οι απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους μπορεί να φτάσουν και τα 23.000 ευρώ (συνολικά και από τις δύο μειώσεις στο εφάπαξ). Μεγάλοι χαμένοι είναι κυρίως όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και είναι στην κατηγορία της τεχνολογικής ή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Στο τραπέζι έχει κατατεθεί και πρόταση για ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος στο Δημόσιο. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων.
Ξέμεινε από ρευστό το Ταμείο Πρόνοιας
Τα δύο έτη έχει φτάσει ο χρόνος αναμονής για την έκδοση του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτήν τη στιγμή εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση για το βοήθημα τον Ιούλιο του 2010.
Με βάση τον προγραμματισμό του Ταμείου Πρόνοιας, όσοι υπέβαλαν τα χαρτιά τους τον Δεκέμβριο του 2010 θα πάρουν το εφάπαξ στο τέλος του 2013. Για όσους έκαναν αίτηση από τον Ιανουάριο του 2011 και μετά δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος!
Ο ασφαλιστικός φορέας έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό και χρειάζεται περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει το βοήθημα σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση.
Ωστόσο τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την καταβολή μόνο 550 με 600 εφάπαξ τον μήνα, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες αιτήσεις να στοιβάζονται στα συρτάρια.
Σημειώνεται πως στις προτάσεις που έχουν συζητηθεί στο Ταμείο είναι η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (ώστε το βοήθημα να δίνεται ύστερα από 25 χρόνια), η αύξηση των ασφαλισμένων (π.χ. με την υποχρεωτική υπαγωγή στο Ταμείο αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μετακλητών υπαλλήλων), αλλά και η «μεταφορά» στον φορέα τμήματος των εσόδων από την εισφορά αλληλεγγύης.