Ως απίθανη εκτιμά μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στο σύντομο μέλλον, η Goldman Sachs, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη GREXIT ως ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, που συνδέεται με σημαντικό κόστος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Σε έκθεσή του ο επενδυτικός οίκος εκτιμά πως όσο η Ευρωζώνη δεν είναι αρκετά εύρωστη να χειριστεί πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την ελληνική κρίση, είναι σχετικά απίθανο να ληφθεί αποφασιστική δράση κατά της Ελλάδας, εκτός και εάν η ίδια η Ελλάδα αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις της.
Επισημαίνει πως η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις στην Ελλάδα, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μετωπική σύγκρουση με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης.
Στην ίδια έκθεση εκτιμάται πως η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη, τόσο λόγω της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και του φιλόδοξου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστεί. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη κατάσταση ρευστότητας της χώρας είναι συχνά λιγότερο επισφαλής από ό,τι πιστεύεται. Άλλωστε, όπως εκτιμά η Goldman Sachs υπάρχουν ήδη αρκετοί πόροι για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή για αρκετό καιρό, ίσως και μετά την περίοδο εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής που λήγει το 2014. «Πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να πυροδοτηθεί μια ελληνική έξοδος στο κοντινό μέλλον από έλλειψη πόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ακόμη πως η έξοδος της Ελλάδας είναι ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της και ένα σημαντικό μέρος των χρεών των τραπεζών βρίσκονται πλέον υπό την κατοχή του επίσημου τομέα, ενώ το κόστος που σχετίζεται με μια έξοδο είναι δύσκολο να προκαθοριστεί και πιθανότατα να ήταν υψηλό για την Ελλάδα αλλά και σημαντικό για τις υπόλοιπες χώρες.