Την άμεση αναδιάρθρωση των χρεών, αρχικά της Ελλάδας, και στη συνέχεια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, συστήνει ο Εκόνομιστ.
Σύμφωνα με το βρετανικό οικονομικό και πολιτικό περιοδικό, η ευρωπαϊκή στρατηγική της διάσωσης των ασθενών οικονομικών της περιφέρειας της ευρωζώνης έχει αποτύχει, καθώς οι επενδυτές γίνονται περισσότερο και όχι λιγότερο νευρικοί.
Ως επιχειρήματα υπέρ του εναλλακτικού σχεδίου της αναδιάρθρωσης, ο Εκόνομιστ αναφέρει ότι: η μόνιμη μεταφορά κεφαλαίων από τις πλουσιότερες χώρες προς την περιφέρεια δεν είναι πολιτικά αποδεκτή, οι κίνδυνοι από την αναδιάρθρωση έχουν ελαχιστοποιηθεί οχτώ μήνες μετά τη διάσωση της Ελλάδας, η περαιτέρω καθυστέρηση θα επιβαρύνει δημοσιονομικά ακόμα περισσότερο χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και τους επενδυτές και τους φορολογούμενους.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική περίπτωση, ο Εκόνομιστ αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να εξαλείψει έως και το μισό δημόσιο χρέος της χώρας για να μπει η οικονομία σε μία βιώσιμη οδό.
Οι προβλέψεις του Εκόνομιστ κάνουν λόγο για δημόσιο χρέος της τάξεως του 165% του ΑΕΠ το 2015 στην Ελλάδα αν δεν γίνει άμεση αναδιάρθρωση και για ανάγκη μιας πενταετίας φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών για να επιτευχθεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, σημειώνεται ότι η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθεί να πληρώνει το 8 με 9 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας σε τόκους το 2015. Όπως σχολιάζεται, αυτό είναι ένα ανυπόφορο κόστος που σημαίνει ότι η Ελλάδα μοιάζει χρεοκοπημένη.