Αδράξτε την ευκαιρία που σας παρέχει η ηρεμία που επικρατεί στις αγορές, διαμηνύει ο ΟΟΣΑ στην ΕΕ λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκμεταλλευτεί την «ευκαιρία» που της έχει παρουσιαστεί από την πρόσφατη σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές για να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Παντοάν.
«Νομίζω ότι είναι τώρα καιρός οι Ευρωπαϊκές αρχές να ασκήσουν σθεναρές πιέσεις προς μια λύση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Όπως ανέφερε ο Παντοάν, ο ΟΟΣΑ ανέμενε έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο στις αγορές, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά αυτό δεν συνέβη.
«Είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε αυτό που μοιάζει να είναι ένα πιστωτικό άνοιγμα από πλευράς των αγορών σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία» που τους παρουσιάστηκε, είπε ο Ιταλός οικονομολόγος, που κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές κρατικών τίτλων.
Ο Παντοάν επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι τα μεγάλα σπρεντ με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντανακλούν τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία τους, αλλά μάλλον τους φόβους περί διάλυσης της ευρωζώνης.
«Εάν αυτό είναι ορθό, τότε η απάντηση σε αυτά τα σπρεντ πρέπει να είναι το να καθησυχαστούν οι αγορές πως η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, πέρα από το γεγονός ότι οι χώρες αυτές πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές τους προσαρμογές», ανέφερε.
«Άρα η παρέμβαση στις αγορές ομολόγων είναι μια πολύ σημαντική προσωρινή υποστήριξη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής», πρόσθεσε και επέμεινε: «Εάν η ΕΚΤ κατάρτιζε προτάσεις που δίνουν σαφές περιεχόμενο στις ιδέες περί υποστήριξης των αγορών κρατικών τίτλων, αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό».
Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις περί παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων συναντούν την έντονη αντίθεση του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Ο Γενς Βάιντμαν αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο στους δημοσιογράφους ερωτηθείς για ένα δημοσίευμα στον Τύπο της χώρας του που ανέφερε ότι έχει απειλήσει να υποβάλει την παραίτησή του λόγω αυτού του ζητήματος.