Μέχρι την Παρασκευή η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διαμορφώσει την οριστική λίστα με τα νέα επώδυνα οικονομικά μέτρα, καθώς την ερχόμενη Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να τα παρουσιάσει στην Τρόικα η οποία καταφθάνει προκειμένου να καταρτίσει την τελική έκθεσή της για την Ελλάδα –έκθεση από την οποία θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δις. ευρώ.
Το προσχέδιο των μέτρων έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Τρόικα, η οποία έχει πλέον μια σαφή εικόνα για τις κυβερνητικές προθέσεις, αλλά το πακέτο θα αναμορφωθεί οριακά, κατά τις επαφές που θα έχουν τα στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση.
Η οριστική συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί στη σύσκεψη που θα έχει, εντός των ημερών, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ορισμένα από τα μέτρα να αλλάξουν οριακά, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις ή και το συνολικό τους ύψος από το 11,9 δισ. ευρώ, να μειωθεί προς την περιοχή του αρχικού στόχου των 11,5 δισ. ευρώ. Η προσαρμογή του κόστους των μέτρων προς τα κάτω θα γίνει και από την Τρόικα, καθώς, ενδεχομένως, να απορρίψει ορισμένα εξ αυτών, όπως π.χ. εκείνα που αναφέρονται σε μεταθέσεις πληρωμών για το 2015 ή σε προσδοκώμενα έσοδα από την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
Τα μηνύματα, πάντως, που εκπέμπει η Τρόικα είναι κατ’ αρχήν θετικά και όλα συγκλίνουν στη συγγραφή θετικής έκθεσης, η οποία θα συζητηθεί (το προσχέδιό της) στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει στην Κύπρο στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελική και τυπική έγκριση αναμένεται στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Εφόσον όλα πάνε καλά, η μεγάλη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης αναμένεται να αποδεσμευτεί στα μέσα Οκτωβρίου.
Από το ποσό αυτό, τα 23,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα κοστίσει συνολικά 48,8 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 7,7 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την κάλυψη του ταμιακού ελλείμματος του προϋπολογισμού, την πληρωμή δαπανών που έχουν αναβληθεί, για αποπληρωμές χρεολυσίων ομολόγων που έμειναν εκτός PSI, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το δ’ τρίμηνο του 2012 είναι προγραμματισμένη, με βάση την κατανομή που περιέχεται στη νέα δανειακή σύμβαση, και η καταβολή νέας δόσης, ύψους 14,4 δισ. ευρώ, για την εκταμίευση της οποίας ασφαλώς και θα προηγηθεί νέος έλεγχος από την τρόικα, για την εφαρμογή τόσο των συμφωνηθέντων όσο και για τη δρομολόγηση νέων μέτρων, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους.
Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας θα παραμείνει η Ελλάδα στην προσεχή διετία, καθώς αναμένεται η λήψη, από το μηχανισμό στήριξης, και άλλων δόσεων, ύψους 22,7 δισ. ευρώ, το 2013, και 21,4 δισ. ευρώ, το 2014, οπότε και ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση από τον πρώτο και δεύτερο μηχανισμό στήριξης.
Παρότι ακόμα βρισκόμαστε μακριά από τη λήξη της καταβολής των δανείων, έχει αρχίσει η συζήτηση για τον αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο διάσωσης, σε συνδυασμό με επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιδρούν στην προοπτική νέου δανείου, ενώ η σκέψη που κερδίζει έδαφος είναι το νέο «κούρεμα» του χρέους και συγκεκριμένα των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και των δανείων που έχουν χορηγηθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης.
Η υπόσχεση του πρωθυπουργού, ότι το πακέτο των περικοπών θα είναι το τελευταίο, κινδυνεύει να τεθεί άμεσα υπό αμφισβήτηση, αν η υλοποίηση του προϋπολογισμού εξακολουθεί να παρουσιάζει αποκλίσεις.
Η τρόικα, εκτός του πακέτου των περικοπών, έχει ζητήσει και πρόσθετα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2012, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεσή του. Το ύψος των μέτρων έχει ήδη προσδιοριστεί σε 3,2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα το προσεγγίσει με την είσπραξη του Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), με την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Θα πρέπει όμως, αφενός μεν να πείσει και την τρόικα, αφετέρου δε οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού να μη διευρυνθούν στους επόμενους μήνες του έτους.
Φόροι που πρόκειται να εισπραχθούν
Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ακόμα έχειν λαμβάνειν από τους φορολογούμενους, από φόρους και τέλη που θα εισπραχθούν στους επόμενους μήνες, όπως είναι:
– Η ενοποίηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, που θα αυξήσει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%, σε σύγκριση με πέρυσι.
– Η πληρωμή μέχρι το Φεβρουάριο του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση 2011. Από τα εκκαθαριστικά εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περί τα 6,1 δισ. ευρώ, αντί αρχικής πρόβλεψης 5,1 δισ. ευρώ. Αγνωστο παραμένει πόσοι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να πληρώνουν το σύνολο των δόσεων.
– Η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας του έτους 2013, που θα αποφέρουν 1,2 δισ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ θα εξοικονομήσει αρκετά εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι φέτος δεν θα εκτυπωθούν και δεν θα αποσταλούν ειδικά σήματα, αλλά οι φορολογούμενοι θα εκτυπώνουν από το taxisnet το ειδοποιητήριο και θα το πληρώνουν στις τράπεζες. Για όσους διαπιστωθεί από τη διασταύρωση των στοιχείων ότι δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας, θα τους καταλογιστεί με το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2013.
– Η πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ μέχρι τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2013, ανάλογα με το χρόνο έκδοσης των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το τέλος πληρώνεται σε πέντε διμηνιαίες δόσεις και υπολογίζεται ότι θα αποδώσει 2,4 δισ. ευρώ.
– Η είσπραξη του ΦΑΠ του έτους 2010. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια σε 270.000 υπόχρεους, ενώ συνολικά ο προσδοκώμενος φόρος ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.
– Η είσπραξη του ΦΑΠ του έτους 2011, που θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία ποσό ύψους 600 εκατ. ευρώ.