Την αναγνώριση από όλους τους συνομιλητές του, της τεραστίας συμβολής της Ελληνικής Προεδρίας το 2009 στον ΟΑΣΕ (Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) στην ενίσχυση της δυναμικής του Οργανισμού και την αναζωογόνηση του πολιτικού του χαρακτήρα, διαπίστωσε ο Έλληνας πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, στη σειρά σημαντικών συναντήσεων που είχε τις τρεις τελευταίες ημέρες στην έδρα του στη Βιέννη.
Επιπλέον οι συνομιλητές του επισήμαναν το γεγονός ότι με δικές του πρωτοβουλίες, μετά την παμψηφεί εκλογή του τον περασμένο Ιούλιο στο Όσλο στην προεδρία της, και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση απέκτησε υπόσταση και πολιτική παρουσία, χωρίς πλέον αυτή να περιορίζεται μόνον στην έκδοση ψηφισμάτων, αλλά να κάνει παρεμβάσεις και να είναι μέσα στο πολιτικό γίγνεσται του ΟΑΣΕ.
Μια πρώτη σχετική διαπίστωση είχε γίνει ήδη στη Συνάντηση Κορυφής των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου η Κοινοβουλευτική Συνέλευση υπήρξε ένας παράγοντας των εκεί εξελίξεων, αναπτύσσοντας συγκεκριμένες θέσεις.
Στη Βιέννη, ο Έλληνας πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις τόσο με τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ το 2011, τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Αουντρόνιους Αζουμπάλις, το γενικό γραμματέα του ΟΑΣΕ, και τους επικεφαλής διαφόρων αποστολών του Οργανισμού, όπως επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ και την πρόεδρο της Βουλής της Αυστρίας, Μπάρμπαρα Πράμερ.
Πέραν του ρόλου και της συμβολής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην πορεία του ΟΑΣΕ γενικότερα και στις συγκεκριμένες του αποστολές ειδικότερα, στις συνομιλίες αυτές συζητήθηκε και το θέμα της διαδοχής σε δύο καίριες θέσεις του Οργανισμού εκείνη του γενικού γραμματέα του και του διευθυντή της ODIR, όπου η Κοινοβουλευτική Συνέλευση με τον πρόεδρό της Πέτρο Ευθυμίου έχει υποδείξει ως σκόπιμο την κάλυψή τους με πολιτικές προσωπικότητες που διαθέτουν διπλωματική εμπειρία και εγκυρότητα.
Στις συνομιλίες του κ. Ευθυμίου με τον κ. Αζουμπάλις τονίστηκε ο προσανατολισμός της λιθουανικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ σε ορισμένες πραγματιστικές, ρεαλιστικές, δυνατότητες και με την έννοια αυτή θα υπάρξει κοινοβουλευτική αρωγή, για παράδειγμα στις χώρες που είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι αποστολές. Εκεί θα υπάρξουν και συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές αποστολές μικρής κλίμακας ώστε να προωθηθεί πρακτικότερα και συγκεκριμένα σε κάθε περιοχή ότι είναι αναγκαίο να βελτιωθεί.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης θα ταξιδέψει προσεχώς σε περιοχές κρίσεων, στη Μολδαβία και στον Καύκασο ώστε να σηματοδοτηθεί σε κορυφαίο βαθμό η ανάγκη συγκεκριμένων εξελίξεων σε αυτό που ονομάζεται “παρατεταμένες (ή παγωμένες) διενέξεις” και να υπάρξει η αρωγή προς την λιθουανική προεδρία από τις μεγάλους “παίκτες” στον ΟΑΣΕ, και να αρχίσει με τον τρόπο αυτό ένα “ξεπάγωμα”.
Στη συνάντηση με τον κ. Σπίντελεγκερ, κατά την οποία υπήρξε μεγάλη σύμπτωση απόψεων, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη διάθεση συνεργασίας με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση και αναφέρθηκε στην θεωρούμενη πλέον ως βέβαιη, υποψηφιότητα της προκατόχου του στο υπουργείο, Ούρσουλα Πλάσνικ, για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ.
Μετά το Καζακστάν, που πριν ένα χρόνο είχε παραλάβει τη σκυτάλη από την Ελλάδα, η οποία προήδρευε το 2009 του εδρεύοντα στη Βιέννη διεθνούς Οργανισμού, την προεδρία του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για το 2011, ανέλαβε από την 1 η Ιανουαρίου, η Λιθουανία.
Με τη Λιθουανία, που όπως και το Καζακστάν συγκαταλέγεται στις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, αναλαμβάνει για πρώτη φορά ένα κράτος της Βαλτικής την προεδρία στον ΟΑΣΕ, του οποίου ένα από τα κύρια θέματα ενασχόλησής του τα τελευταία χρόνια συνδέεται με τις συνέπειες της διάλυσης της τότε ΕΣΣΔ πριν 20 χρόνια.
Ένας από τους κύριους στόχους της νέας προεδρίας, όπως συνέβη και με τις δύο προηγούμενες, της Ελλάδας και του Καζακστάν, θα είναι η επίτευξη προόδου στις λεγόμενες “παγωμένες διενέξεις” και συγκεκριμένα στις εδαφικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν όπως επίσης ανάμεσα σε Ρωσία και Γεωργία για τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία καθώς και ανάλογες διαφορές στη Μολδαβία ή στο Κιργκιστάν.
Ο ΟΑΣΕ αποτελεί τη συνέχεια της μετεξελιγμένης το 1995 σε οργανισμό, της μέχρι τότε Διάσκεψης για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ), και σήμερα τονίζεται η μοναδικότητά του ως Κοινότητας Αξιών από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιγοστόκ και ως βήματος ισότιμου διαλόγου της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον Καναδά.