Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται τεράστιες εκτάσεις και αγροτεμάχια ολόκληρης της χώρα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως.
Το Οικονομικό Επιτελείο έχει στα σχέδιά του την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, στα αγροτεμάχια και στα κτήματα σε ολόκληρη τη χώρα που δεν καλλιεργούνται.
Με αυτό τον τρόπο εκτιμά ότι θα εισπράξει πάνω από 2 δισ. ετησίως από ιδιοκτήτες που σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο, καθώς, τέτοιου είδους ακίνητα, μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι από αυτό το σχέδιο δεν πρόκειται να ξεφύγουν οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα μόνα ακίνητα που θα απαλλάσσονται από το φόρο θα είναι οι αγροτικές εκτάσεις οι οποίες ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και καλλιεργούνται.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, η αξία των κτισμάτων και των οικοπέδων θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη νέα βάση για τον υπολογισμό του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που κάποιος κατέχει οικόπεδο εκτός σχεδίου και άλλα ακίνητα, η αξία τους θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου. Έτσι, ανάλογα με τους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν, θα προκύπτει αν είναι υπόχρεος ή όχι στην καταβολή φόρου.
Ειδικότερα, αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου εκτός σχεδίου αξίας 100.000 ευρώ, δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα με τον Φ.Α.Π., αλλά μόνο σε περίπτωση που η αξία είναι χαμηλότερη από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ που ισχύει.
Αν κάποιος κατέχει σπίτι αξίας 200.000 ευρώ και οικόπεδο εκτός σχεδίου 150.000 ευρώ, η αξία των δύο αυτών ακινήτων θα προστίθεται και η περιουσία του θα υπολογίζεται από την εφορία στα 350.000 ευρώ. Με βάση, λοιπόν, αυτή την αξία θα προκύπτει αν πρέπει να πληρώσει φόρο και πόσο.
Με τον τρόπο αυτό θεωρείται σίγουρο ότι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο άτομα που έως τώρα εξαιρούνταν από αυτήν την υποχρέωση.