Μήνυμα επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων έστειλε εντός και εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στην Βουλή, με αφορμή την διαδικασία ακρόασης των προτεινόμενων για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) κ.κ. Π. Αθανασόπουλου και Ι. Εμίρη, τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις «δεν είναι μόνο μέσον μείωσης του δημοσίου χρέους αλλά και αναπτυξιακό μέσο».
«Εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών είμαστε έτοιμοι», επισήμανε με νόημα ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών, διευκρίνισε ότι «δεν έχω παρεμβάσεις στον δικό μου χώρο, αλλά προσπαθούμε να υπάρχει μια ισορροπία και συναίνεση καθώς η κυβέρνηση αυτή είναι τρικομματική».
Νουθεσίες Στουρνάρα
Παίρνοντας μάλιστα αφορμή από σχόλια όπως του βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα, ο οποίος είπε ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας είναι η ακινησία», ο υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε να απευθύνει στους συναδέλφους του υπουργούς μια παραίνεση: «Η ακινησία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους τα όπλα, αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος». Ενώ αναφερθείς στο γενικότερο κλίμα μετά και τις επαφές τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και του ιδίου με την γερμανική κυβέρνηση, είπε ότι «υπάρχει μια ορατή ανατροπή του κλίματος».
Αθανασόπουλος: «Είμαστε έτοιμοι…»
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε», τόνισε από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθανασόπουλος προαναγγέλλοντας την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα είπε ότι «βρήκαμε καλό και πολύ έργο από την προηγούμενη διοίκηση το οποίο θα αξιοποιήσουμε», ενώ χαρακτήρισε το έργο που αναλαμβάνει «δυσθεώρητο».
Από την πλευρά του ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Εμίρης σημείωσε ότι στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι να εντοπίσει τα προβλήματα που ακολουθούν τις προς αποκρατικοποίηση εταιρειών «και να δούμε πώς θα επιλυθούν ώστε να παραδοθούν καθαρές και ελκυστικές και να βελτιωθεί η αξία τους», όπως είπε, δηλώνοντας παράλληλα ότι «θα ακολουθήσουμε ξεκάθαρες και τυποποιημένες διαδικασίες με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης».
Όσον αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης για «ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου», ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι «τη λέξη ξεπούλημα δεν την καταλαβαίνω». «Δεν πουλάει η χώρα π.χ. λιμάνια, απλώς εκχωρεί. Αν δώσουμε το Ελληνικό θα εισπράξουμε ένα τίμημα κάτω από το 50% από ό,τι θα εισπράτταμε πριν κάποια χρόνια. Είναι όμως ξεπούλημα; Όχι. Δεν δίνουμε κυριότητα στο Ελληνικό. Δεν πρόκειται για ξεπούλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία αποκρατικοποίηση αν δεν υπάρχει συναίνεση του εποπτεύοντος υπουργείου, της εταιρείας προς αξιοποίηση και του ΤΑΙΠΕΔ», υπογραμμίζοντας ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα «πρέπει να υπάρχει πλήρης εναρμόνιση στις κατευθύνσεις». Αναφορικά με τον ρόλο του στο τιμόνι του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι «δεν έχω σκοπό να είμαι μη εκτελεστικός και απλώς προεδρεύων». «Θα είμαι στο Ταμείο όσο είναι και ο κ. Εμίρης και θα δουλεύουμε μαζί από το πρωί μέχρι το βράδυ», ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος.
Θέμα νομιμότητας έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή των αποκρατικοποιήσεων. Όπως είπε με έμφαση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη απευθυνόμενη προς τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, «αν πετύχετε στο έργο σας αυτό θα σημαίνει ότι πέτυχε το ξεπούλημα των χρυσαφικών και των ασημικών της δημόσιας περιουσίας» και τάχθηκε «υπέρ της αξιοποίησης και όχι του ξεπουλήματος, το οποίο εξυπηρετεί μια βίαιη μεταφορά του δημόσιου πλούτου στην σφαίρα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μεγάλων στρατηγικής σημασίας».
«Δεν πρέπει να συνεχιστεί το ξεπούλημα της χώρας», είπε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ενώ από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής μίλησε για «πολιτική που καμία κυβέρνηση και καμία πλειοψηφία δεν δικαιούται και δεν νομιμοποιείται να υλοποιήσει». Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενής ζήτησε την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι «δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα που θα αναλάβουν, αλλά η καθοδήγηση που θα έχει το Ταμείο από την συγκυβέρνηση του Μνημονίου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, έθεσε και θέμα διαδικαστικό καθώς ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει πλειοψηφία 2/3 από την αρμόδια Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής όσον αφορά την έγκριση του διορισμού της νέας διοίκησης, αν και είναι μόνο γνωμοδοτική η άποψη της Βουλής.
Το θέμα έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας ότι «αν δεν εξασφαλιστούν τα 2/3 δεν υπάρχει θετική γνώμη, θετική αξιολόγηση για τους προτεινόμενους» και «χωρίς αυτή είναι σαφές, βάσει του νόμου που απαιτεί ευρεία συναίνεση, ότι δεν μπορεί να είναι νόμιμος οποιοσδήποτε διορισμός». Η διελκυστίνδα αυτή, άλλωστε, ήταν γνωστή καθώς η Επιτροπή είναι 15μελής και τα κόμματα της συγκυβέρνησης συγκέντρωναν 9 ψήφους (βάσει των 2/3 απαιτούντο 10 ψήφοι).
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης είχε ζητήσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία απεφάνθη ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής ΔΕΚΟ είναι «άνευ νομικής σημασίας». «Δεν λαμβάνεται απόφαση διορισμού, αλλά γνωμοδότηση», διευκρίνισε ο ίδιος σημειώνοντας πάντως ότι στο σχετικό πρακτικό καταχωρούνται όλες οι απόψεις, καθώς και η γνώμη της μειοψηφίας. Κατά την ψηφοφορία, υπέρ του διορισμού της νέας διοίκησης συντάχθηκαν 9 μέλη της Επιτροπής έναντι 6 μελών που καταψήφισαν. Και όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης «η πλειοψηφία για την διατύπωση γνώμης είναι η προβλεπόμενη», αποσαφηνίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς «η κυβέρνηση είναι αυτή που διορίζει».
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας και ότι «δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα οποιαδήποτε πράξη του Ταμείου». Όπως μάλιστα δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης «αν η κυβέρνηση προχωρήσει χωρίς την σύμφωνη γνώμη των 2/3, ο διορισμός θα είναι παράνομος και οι αποφάσεις θα προσβάλλονται». «Θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέσα για να αποτρέψουμε την εκποίηση του δημόσιου πλούτου», σημείωσε χαρακτηριστικά.