Κορυφαίοι Γερμανοί καθηγητές πανεπιστημίου, εξειδικευμένοι σε θέματα Συνταγματικού Δικαίου, εκτιμούν ομόφωνα ότι το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο θα δώσει την ερχόμενη εβδομάδα το πράσινο φως για τη γερμανική συμμετοχή στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM και στο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ.
Σε δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύτηκε σήμερα και οι 20 ερωτηθέντες συνταγματολόγοι δηλώνουν βέβαιοι ότι το δικαστήριο την ερχόμενη Τετάρτη θα απορρίψει τις προσφυγές κατά των δύο συμφωνιών. Ωστόσο, σε ποσοστό 60%, θεωρούν ότι οι ανώτατοι δικαστές θα θέσουν όρους ευρέως χαρακτήρα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Αυτοί, σημειώνει το τηλεγράφημα, θα μπορούσαν να ποικίλουν, από μία μεγαλύτερη ανάμιξη του Κοινοβουλίου και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου στις αποφάσεις για σταθεροποίηση της ευρωζώνης έως τον καθορισμό ανώτατου ορίου, εκ μέρους της Γερμανίας, το οποίο δε θα πρέπει να υπερβεί η χώρα σ’ ότι αφορά την συμμετοχή της στον ESM.
«Το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες νομικοί αναμένουν μία θετική ετυμηγορία από την Καρλσρούη», τονίζει σε άλλο σημείο του το τηλεγράφημα, δε σημαίνει ότι και όλοι συμφωνούν με μια τέτοια απόφαση. Ο Φλόριαν Μπέκερ του Πανεπιστημίου του Κιέλου αναφέρει: “Η όλη υπόθεση είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο”. Ο ίδιος θεωρεί ότι διακυβεύεται σημαντικά η δημοσιονομική αυτονομία του γερμανικού κοινοβουλίου.
Ποσοστό ενός τετάρτου των ερωτηθέντων καθηγητών ευρωπαϊκού και συνταγματικού δικαίου εκτιμούν ότι οι συνταγματικοί δικαστές θα καταστήσουν σαφές ότι πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος για νέο σύνταγμα. Αντιθέτως, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δεν θεωρούν πιθανή μια τέτοια προοπτική.
“Δεν πιστεύω ότι το συνταγματικό δικαστήριο θα μπορούσε όντως να ζητήσει την κατάργηση ενός συντάγματος, μέσω του οποίου νομιμοποιείται και το ίδιο”, δηλώνει ο Ίνγκολφ Πέρνις του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου».