Σε δικαστική διένεξη βρίσκονται οι διαχειριστές του συνταξιοδοτικού Ταμείου των πρώην εργαζομένων των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο Ηνωμένο Βασίλειο και της εκκαθαρίστριας εταιρείας του αερομεταφορέα, την Εθνική Κεφαλαίου, λόγω της «τρύπας» περίπου 20 εκατ. ευρώ, που τους άφησε η κρατική εταιρεία.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής έχουν να λαμβάνουν περί τις 16,5 εκατ. λίρες για τη συμμετοχή των αερογραμμών στο συνταξιοδοτικό ταμείο «Olympic Airlines SA Pension and Life Assurance Scheme», από το οποίο οι απολυμένοι της εταιρείας περιμένουν να πάρουν τις συντάξεις τους.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών για διευθέτηση του ζητήματος δεν καρποφόρησαν, το συνταξιοδοτικό Ταμείο επιδιώκει να γίνει προνομιακός πιστωτής των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αποκτώντας προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων διεκδικητών τής υπό ρευστοποίηση περιουσίας της ιστορικής εταιρείας. Εάν η ρευστοποίηση δεν αποδώσει αρκετά, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» του Ταμείου, το Βρετανικό Δίκαιο παρέχει την δυνατότητα ένταξής του στο κρατικό Ταμείο Προστασίας Συντάξεων, που εγγυάται τις εισφορές τους κατά ποσοστό έως και 90%.
Ωστόσο, καθότι διαδικασίες εκκαθάρισης από την Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται από τον συγκεκριμένο φορέα, για την προστασία των συντάξεων και την εισδοχή του Ταμείου των απολυμένων των Ολυμπιακών Αερογραμμών στον μηχανισμό προστασίας χρειάζεται να γίνει δευτερεύουσα πτώχευση της εταιρείας και στο βρετανικό έδαφος.
Οι διαχειριστές του Ταμείου ήρθαν σε διαπραγμάτευση με τον εκκαθαριστή, ζητώντας να καταθέσει την εν λόγω αίτηση πτώχευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαπραγματεύσεις όμως απέτυχαν και οι διαχειριστές προσέφυγαν στα βρετανικά δικαστήρια, τα οποία στις 29 Μαΐου 2012 τους δικαίωσαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Κεφαλαίου έκανε δύο αιτήσεις για έφεση οι οποίες απορρίφθηκαν, ενώ θα καταθέσει και τρίτη αίτηση, η ακρόαση της οποίας θα γίνει τον Νοέμβριο. Σε εκείνο το στάδιο το δικαστήριο θα αποφασίσει για το εάν θα χορηγήσει στον εκκαθαριστή άδεια για κατάθεση έφεσης κατά της απόφασης του Μαΐου.
Εάν το δικαστήριο επιτρέψει στην Εθνική Κεφαλαίου να καταθέσει έφεση, θα παραταθεί η αβεβαιότητα για τους υπαλλήλους, που ελπίζουν ότι το Ταμείο τους θα ενταχθεί στον κρατικό μηχανισμό προστασίας του βρετανικού Δημοσίου. Μάλιστα, εάν η έφεση προχωρήσει, το Ταμείο Προστασίας Συντάξεων ενδέχεται να μην αποδεχθεί την εισδοχή του Συνταξιοδοτικού Ταμείου των εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής, οδηγώντας τους σε πιθανότητα οικονομική καταστροφή, αφού θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να πάρουν κάποτε τις συντάξεις τους.
Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής δεν θεωρηθούν προνομιούχοι πιστωτές, θα χαθούν τα 2/3 των συντάξεων των εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής.
Η δημιουργία του εν λόγω Ταμείου έγινε σύμφωνα με το Βρετανικό Δίκαιο, το οποίο επιτρέπει οι επιχειρήσεις να καταβάλουν μικρότερες εργοδοτικές εισφορές, εάν παράλληλα «τρέχει» πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης για τους εργαζομένους.