Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η ετήσια σύνοδος κορυφής ΕΕ- Κίνας υπό τη σκιά της κρίσης χρέους και την ένταση στις εμπορικές συναλλαγές.
Η 15η Σύνοδος Κορυφής «πραγματοποιείται σε μία σημαντική στιγμή για την Ευρώπη και για την Κίνα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και σε μία διεθνή συγκυρία όλο και περισσότερο δυσχερή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ευρωπαϊκή πλευρά επιθυμεί την υποστήριξη του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, λίγες εβδομάδες πριν από την αλλαγή φρουράς στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής ηγεσίας.
Από την Κινεζική μεριά ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο διαβεβαίωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι, παρά τις ανησυχίες για την Ευρώπη, η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικούς τίτλους χρέους των χωρών της ΕΕ «υπό τον όρο της πλήρους αξιολόγησης των κινδύνων».
Σε δηλώσεις του ο Ζοζέ Μπαρόζο σημείωσε ότι ο κινέζος πρωθυπουργός που έχει εκπροσωπήσει την Κίνα σε όλες τις συνόδους από το 2003 «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα», δήλωση που στηρίζεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών και η δεύτερη εξαγωγική δύναμη προς την Κίνα μετά την Ιαπωνία. Η Κίνα είναι επίσης ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ωστόσο, αυτή η σχέση αποδυναμώνεται», σύμφωνα με έκθεση του Τζόναθαν Χόλσταγκ, του Ινστιτούτου Μελετών της σύγχρονης Κίνας.
Ήδη το 2012 ο ρυθμός των εμπορικών συναλλαγών επιβραδύνθηκε και οι κινεζικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 4,9% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3,1%, σύμφωνα με τις κινεζικές τελωνειακές αρχές.
Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 26%, προς τη Γαλλία κατά 8,6% και προς τη Γερμανία κατά 9,7%.
Την ίδια ώρα η ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η επικύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναμένεται να τονώσουν την εμπιστοσύνη του Πεκίνου.