Πρώτα στην τρόικα για έλεγχο και μετά στη κυπριακή Βουλή, θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2013, σύμφωνα με το δημοσιονομικό σκέλος του Μνημονίου, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στον δικτυακό τόπο StockWatch.
Σε έγγραφο, που επισυνάπτεται στον προϋπολογισμό, αναφέρεται ότι αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα ύψους 360 εκατ. ευρώ, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, από 4,5% που θα πρέπει να είναι εφέτος.
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, που εξέτασε το Σάββατο το υπουργικό συμβούλιο.
Στο έγγραφο υπάρχουν ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα που οφείλει να ακολουθήσει η κυπριακή κυβέρνηση για να πάρει την πρώτη δόση: μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, η κυβέρνηση όφειλε να έχει ήδη λάβει κάποια μέτρα (π.χ. κόψιμο του 13ου μισθού και μείωση της 13ης σύνταξης) για να πετύχει μείωση του ελλείμματος στο 4,5% το 2012.
Διαφωνίες για τις τράπεζες
Διαφωνίες με την τρόικα διατυπώνουν οι κυπριακές τράπεζες αναφορικά με την πρόταση να αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αλλά και για την πρότασή της να μειωθεί ο χρόνος εκποίησης των υποθηκευμένων ακινήτων, όπως δήλωσε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός.
Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων από 8% σε 10% θα δημιουργήσει την ανάγκη εξεύρεσης πολλών εκατομμυρίων, ενώ είναι δύσκολη η προσέλκυση νέων κεφαλαίων σε περίοδο κρίσης.
Σχολιάζοντας την άποψη ότι αυτά τα χρήματα θα τα προμηθεύσει ο Μηχανισμός Στήριξης, είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ολόκληρη η Κύπρος θα εισέλθει στον Μηχανισμό για πολλά χρόνια.
Όσον αφορά στη μείωση του χρόνου εκποίησης υποθηκευμένων ακινήτων σε ένα με ενάμισι χρόνο, όπως προτείνει η τρόικα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι στην Κύπρο «δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε οικογένειες και επιχειρήσεις στον δρόμο μέσα σε ενάμισι χρόνο».