Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες τον πιο αυστηρό προϋπολογισμό στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Προβλέπει συνολικές περικοπές ύψους 65 δις. ευρώ για την επόμενη διετία. Την ίδια στιγμή τα κοινωνικά προβλήματα πιέζουν. Η ανεργία φθάνει το 25%, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.
Παρά τη δεινή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Ισπανία, υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος Γιούργκεν Μάτες, ειδικός σε ζητήματα διεθνούς οικονομικής πολιτικής από το ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία (IW) στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD):
«Είμαστε συγκρατημένοι αισιόδοξοι. Παρακολουθούμε φυσικά τη μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας με τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της φούσκας των ακινήτων που προκαλούν ελλείμματα στους ισολογισμούς τους. Όμως εδώ θα υπάρξει ως γνωστόν το πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών. Δύσκολη είναι η κατάσταση και με τις ισπανικές περιφέρειες. Πιστεύουμε όμως ότι θα σημειωθεί πρόοδος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας. Υπάρχουν όμως και θετικά μηνύματα. Η Ισπανία διαθέτει ισχυρή οικονομική βάση με τις εξαγωγές να κινούνται, πριν αλλά και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, σε σχεδόν γερμανικά επίπεδα. Ένα από τα πιο ξεκάθαρα μηνύματα των εκτιμήσεών μας είναι ότι η Ισπανία δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμιά περίπτωση με την Ελλάδα».
Πρέπει να ορθοποδήσει η Οικονομία
Παρά τα όποια αισιόδοξα μηνύματα ωστόσο ο γερμανός ειδικός αναφέρθηκε και στο χειρότερο δυνατό σενάριο για την Ισπανία:
«Τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται επικίνδυνα σε περίπτωση που η ισπανική οικονομία δεν ορθοποδήσει και συνεχίσει να συρρικνώνεται. Με συνέπεια την χρεοκοπία και άλλων επιχειρήσεων, την άνοδο της ανεργίας και τη συνεχή μείωση των δημοσίων εσόδων. Διαπιστώνουμε ότι ήδη σήμερα η Ισπανία έχει δυσκολίες να τηρήσει τα όρια για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτό όμως δεν οφείλεται στην απουσία γενναίων περικοπών, αλλά στην δραστική μείωση των εσόδων του δημοσίου λόγω της οικονομικής κρίσης. Η προτεραιότητα για την ισπανική οικονομία είναι τώρα να ανακτήσει έδαφος και να αρχίσει να παρουσιάζει τάσης ανάπτυξης από την επόμενη χρονιά».