Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος το Σεπτέμβριο, καθώς η πτώση των παραγγελιών οδήγησε σε νέα μείωση της παραγωγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας της Markit που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) σημείωσε οριακή άνοδο στις 42,2 μονάδες, από 42,1 τον Αύγουστο. Ο δείκτης βρίσκεται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών κάτω από τις 50 μονάδες, που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.
Η περαιτέρω επιβράδυνση της ροής νέων εργασιών, που βρίσκονται σε πτωτική τροχιά από τον Σεπτέμβριο του 2009, οδήγησε σε νέα πτώση της παραγωγής.
Η υποχώρηση των πωλήσεων δεν περιορίστηκε στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου, οι νέες παραγγελίες εξωτερικού μειώθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει σημειωθεί από τις αρχές του 2009.
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται σε αντάλλαγμα για το νέο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση άγγιξε το 6,2%.
Παρά τη μείωση του εργατικού δυναμικού για 53ο μήνα, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να περιορίζουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών.
Αυξημένες εμφανίζονται και οι τιμές εισροών, που διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και εισαγωγών.
Ωστόσο, οι τιμές εργοστασίου μειώθηκαν καθώς οι κοστολογικές πιέσεις απορροφήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους κατασκευαστές σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους.