Στο στόχαστρο της Τρόικα μπήκε επισήμως ο ιδιωτικός τομέας, καθώς οι επικεφαλής της ζητούν επιτακτικά περικοπές στις αποζημιώσεις, αλλά και μειώσεις στους μισθούς.
Ειδικότερα, για τις αποζημιώσεις οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν. Ζητήθηκε περαιτέρω μείωση του κόστους, με γνώμονα ότι το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Η Τρόικα πιέζει για μειώσεις, στο ύψος της αποζημίωσης και το χρόνο της προειδοποίησης με τον περιορισμό των χρονιών ορίων που θεσπίστηκαν με νόμο πριν από δύο χρόνια, με τον οποίο επήλθε σημαντική μείωση του χρόνου προειδοποίησης, βάσει του οποίου ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει μόνο τη μισή αποζημίωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες ζητούν μείωση κατά 30% του ύψους της αποζημίωσης λόγω απόλυσης χωρίς προειδοποίηση, ή εναλλακτικά μείωση του χρόνου προειδοποίησης και μείωση του ποσού της αποζημίωσης κατά 16% με τον υπολογισμό των μισθών χωρίς την προσαύξηση των δώρων (δηλαδή σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση).
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση με τους τεχνοκράτες ότι η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό είναι γνωστή. Όπως είπε, «δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα».
Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός έδειχνε να συμφωνεί με την τρόικα. «Είναι αλήθεια ότι το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης στην Ελλάδα ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας είναι πολύ υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο», είχε αναφέρει.
Για το θέμα του κατώτατου μισθού η τρόικα πιέζει στην κατεύθυνση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού και θα καθορίζεται με ευθύνη του κράτους. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να ενημερωθούν για το σημείο που βρίσκονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες και ζήτησαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ενεργειών.
Η Τρόικα εμφανίζεται ότι επιμένει και σε κατάργηση της κλίμακας των τριετιών, με την Κυβέρνηση να αντιπροτείνει πλαφόν ανώτερης αύξησης με βάση τις τριετίες στο 5%.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανάφερε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του κοινωνικού διαλόγου, που περιλαμβάνει και τα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων, το οποίο εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου.