Η ιδέα ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης ωριμάζει όλο και περισσότερο στις Βρυξέλλες και σε πολλά κράτη – μέλη.
Όπως προκύπτει και από το τελευταίο προσχέδιο (με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου) των Συμπερασμάτων της προσεχούς Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου (που βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος»), ένας τέτοιος προϋπολογισμός θα είναι διαφορετικός από τον ενιαίο κοινοτικό προϋπολογισμό (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο – MFF).
Ήδη, αυτές οι σκέψεις βρίσκουν όλο και ευρύτερα ώτα ακόμη και σε χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως η Βρετανία, αν και ορισμένοι μιλούν για εμπέδωση μίας «Ευρώπης δύο ταχυτήτων» εφόσον κάτι τέτοιο υλοποιηθεί.
Όπως αναφέρει το προσχέδιο του κειμένου, «για την ευρωζώνη, ο σκοπός είναι η κίνηση προς ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προϋπολογισμού (integrated budgetary framework).
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μηχανισμοί για την αποτροπή μη βιώσιμων εξελίξεων σε θέματα προϋπολογισμού, καθώς και μηχανισμοί για δημοσιονομική αλληλεγγύη, π.χ μέσω μίας κατάλληλης δημοσιονομικής ικανότητας, θα πρέπει να διερευνηθούν.
Τέτοιου είδους μηχανισμοί θα πρέπει να είναι εξειδικευμένοι για την ευρωζώνη και επομένως να μην καλύπτονται από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».
Προτείνεται επίσης στο κείμενο να υπάρξει μία χωριστή δέσμευση των κρατών-μελών για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθενται να αναλάβουν ώστε να υπάρξει σύγκλιση και καλύτερος συντονισμός με σκοπό την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Στο Κείμενο Συμπερασμάτων ζητείται επίσης η ταχεία ολοκλήρωση των διεργασιών για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό του τραπεζικού τομέα, κάτι που αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορεί ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες και να ελαφρύνεται έτσι το δημόσιο χρέος.