«Σχεδόν ανύπαρκτα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα περιθώρια άμεσης αλλαγής της συνταγής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την αρχή του προγράμματος στήριξης.
Κατά την ομιλία του στη συζήτηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι από την ώρα που η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και «δεδομένων των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας», ο χώρος σχεδιασμού πολιτικών είναι «αυστηρά περιορισμένος και εξαρτημένος» από το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους μας.
Αναφερόμενος στα βάρη που υφίστανται οι Ελληνες πολίτες την περίοδο 2010-2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ηράκλεια προσπάθεια» με θυσίες 49 δισ. ευρώ, οι οποίες όμως δεν οδήγησαν σε αντάξιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η οικονομία αντίθετα, πρόσθεσε, ακολούθησε πτωτική πορεία και η συνολική ύφεση ξεπέρασε το 22% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία φτάνει το 25%».
Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, αυτά οφείλονται στην έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προκάλεσε την ελληνική κρίση δανεισμού, αλλά και στο ότι δεν δόθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η δέουσα προσοχή σε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας – και όσα επιχειρήθηκαν, δεν προχώρησαν. Παράλληλα, πρόσθεσε, «το έλλειμμα αξιοπιστίας που διαμορφώθηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πάντως ότι η ύφεση και οι σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές, δεν είναι βεβαίως μόνο ελληνικό φαινόμενο. Διαπιστώνουμε ότι πολλά κράτη της ευρωζώνης καλούνται να μειώσουν δραστικά το βιοτικό τους επίπεδο σε έκταση που δεν είχε γίνει στο παρελθόν», ανέφερε. Με βάση την πραγματικότητα αυτή, συνέχισε, η «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης καλείται να βγάλει τη χώρα απ’ το τέλμα, εντός του ευρώ, με άμεση επιδίωξη την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος απ’ την επόμενη χρονιά».
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τέτοιες ενδείξεις υπάρχουν ήδη, παρά την πρωτοφανή ύφεση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε την πτώση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το 2012 στο 6,6% του ΑΕΠ (έναντι 9% το 2011), την βελτίωση του πρωτογενούς ελλείμματος (1,4% από 2,1%), αλλά και τη μείωση των συνολικών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού.
Περιθώρια αισιοδοξίας, όπως τόνισε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός αφήνει και η «ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του κεφαλαίου αξιοπιστίας της χώρας, ως αποτέλεσμα συγκροτημένων και μεθοδικών κινήσεων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού», η μείωση των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο, η αύξηση των εξαγωγών, η επιστροφή καταθέσεων, και η προώθηση μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει, όπως είπε, και η δημιουργία «νέων, ισχυρών τραπεζικών ομίλων, ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς περιβάλλοντος».
«Η κυβέρνηση δίνει δείγματα ότι η χώρα περνά από τη σφαίρα των λόγων και των προθέσεων στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και πράξεων», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει η βούληση για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε «να βγει η οικονομία από την ανατροφοδοτούμενη κρίση».