Συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε κατά τις χθεσινές συνομιλίες, τόσο με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για τις ανατροπές στα εργασιακά, όσο και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για το αίτημα περί απολύσεων στο δημόσιο.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σήμερα, καθώς μετά τις 4 το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα.
Η τρόικα εμμένει στη σκληρή της στάση, και ζητά, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου που μετείχαν στις συζητήσεις, να μειωθεί η αποζημίωση απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση.
Συγκεκριμένα, η τρόικα ζητά να τεθούν ως ανώτατο πλαφόν οι 12 βασικοί μισθοί όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης και οι έξι μισθοί όταν υπάρχει και μάλιστα αναδρομικά, δηλαδή η μείωση να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης. Ζητά επίσης την κατάργηση των τριετιών, τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς και την κατάργηση των επιδομάτων γάμου.
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η τρόικα) με ωριμάνσεις και αποτελεί κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων ενώ αντιδρά και στην κατάργηση των τριετιών.
Τέλος, η 6ημερη εργασία θα αφορά μόνο σε καταστήματα ενώ το 40ωρο δεν αλλάζει, όμως αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων.
Εμπλοκή υπήρξε νωρίτερα και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην απαίτησή τους για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.
Κατά την αποχώρησή του ο κ. Μανιτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους «κάντε λίγο υπομονή, τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή», ενώ ερωτηθείς εάν «θα προτιμήσετε μειώσεις μισθών, αντί για απολύσεις», απάντησε «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».
Σύμφωνα με το AMΠΕ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις χθεσινές άκαρπες συνομιλίες δήλωσε ότι «πρέπει έως την Τετάρτη να έχουμε κλείσει, για να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής» και προσέθεσε ότι «δυνητικά είμαστε πιο κοντά στα δημοσιονομικά μέτρα, παρά στις προαπαιτούμενες δράσεις».