Αισιόδοξος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, στις αρχές Νοεμβρίου, εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από την αξιολόγηση [της τρόικας]», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. «Πιστεύω πως αυτό θα επιτευχθεί στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από τα μέσα Νοεμβρίου», πρόσθεσε.
Την αισιοδοξία του για την εκταμίευση της δόσης εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» που δημοσιεύθτηκε το Σάββατο. «Η Ελλάδα έχει καλύψει το 90% της διαδρομής που απαιτείται, προκειμένου να λάβει τα 31,5 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είπε, αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τα νέα μέτρα, ότι η ίδια η Κυβέρνηση επιδιώκει ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα, καθώς, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. «Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο χρόνος», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα οριστεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες διαβουλεύσεις για τα μέτρα.
Ο ίδιος επανέλαβε επίσης ότι αυτά «είναι και πρέπει να είναι τα τελευταία μέτρα», καθώς παραδέχτηκε πως η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. «Τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά είμαστε στην κρίσιμη καμπή. Είμαστε κοντά στο ζητούμενο, στον στόχο, που είναι η εκταμίευση», είπε ο Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του συστήματος και να βρεθούν τα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Ανέφερε μάλιστα ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση με την Τρόικα για τα εργασιακά, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ληφθούν επώδυνες αποφάσεις, επειδή «απειλούμαστε με πλήρη κατάρρευση».
Όπως τόνισε, «η Κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη εξίσωση όσον αφορά τα εργασιακά. Έχουμε στρεβλώσεις οι οποίες συντείνουν στην αύξηση του κόστους παραγωγής, και για πολλούς μήνες δεν έγιναν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ωστόσο εκτίμησε πως στο προσεχές διάστημα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών θα χαλαρώσει ο βρόγχος σε τέτοια ζητήματα.
«Είναι μια κατάσταση στην οποία κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί. Πρέπει να ληφθούν όμως επώδυνες αποφάσεις γιατί απειλούμαστε με πλήρη κατάρρευση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.