Την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων, στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέα σενάρια για το ζήτημα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου πως βάσει του καταστατικού του, προκειμένου να παρέχει στήριξη, θα πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος της εκάστοτε χώρας σε βάθος 12 μηνών, αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συμφωνία με τους επενδυτές κατόχους των ελληνικών χρεογράφων.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα θα δανεισθεί χρήματα από τον ESM προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογά της σε τιμές αγοράς. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με αγορές ομολόγων 10 δισ. ευρώ, θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε εικοτολογίες τις πληροφορίες του Der Spiegel, επαναλαμβάνοντας πως η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την έκθεση της τρόικας.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να εισηγείται τη μετάθεση για το 2022 της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, αντί του 2020, ή την φέρνουν να προτείνει να αγοράσει ο EFSF ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν έως το 2016.