Οι Ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα «παραμείνουν ασταθείς» φέτος καθώς εκροές καταθέσεων, επισφαλή δάνεια και η Ευρωπαϊκή κρίση κυρίαρχου χρέους επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα, είπε η χρηματιστηριακή μονάδα της Marfin Popular Bank Plc.
«Βλέπουμε διεξαγόμενες συζητήσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης σχετικά με την κρίση κυρίαρχου χρέους και δημοσιονομικά ελλείμματα των περιφερειακών να συνεχίζουν να επηρεάζουν την απόδοση των ελληνικών τραπεζών» αναφέρει σήμερα σε σημείωμα μέσω e-mail η Marfin Analysis. Οι Ελληνικές τράπεζες «παραμένουν εξαρτημένες» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση και επισφαλή δάνεια θα κορυφωθούν το 2012.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέβαλε μέτρα λιτότητας συμπεριλαμβανομένων υψηλότερους φόρους, χαμηλότερους μισθούς, σε αντάλλαγμα του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ιρλανδία το Νοέμβριο ακολούθησε την Ελλάδα επιδιώκοντας πακέτο διάσωσης, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις επιπτώσεις του αυξανόμενου βάρους του χρέους σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.
Οι καταθέσεις από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πραγματοποιήθηκαν στις Ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν στα 208.9 δισ. ευρώ το Νοέμβριο από 211.1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με δεδομένα της Κεντρικής Τράπεζας. Η εξάρτηση από τα κεφάλαια της ECB αυξήθηκε σε 95 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.
H Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η μεγαλύτερη τράπεζα που δανείζει, Alpha Τράπεζα Α.Ε. και της Τράπεζας Κύπρος θα καταφέρουν την επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών καλύτερα «σε σχέση με τους συνομηλίκους» έγραψε η Marfin. Η Τουρκική μονάδα της NBG θʼ αυξήσει την απόδοση της, «το ισχυρό κεφάλαιο και τη ρευστότητα» της Τράπεζας της Κύπρου και η περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα θα προασπίζεται, συνεχίζει η Marfin. Ανέκυψε την σύσταση της Alpha για «αγορά» μετοχών της, αναφέροντας αμυντικά χαρακτηριστικά της και ελκυστική αποτίμηση.
Η μείωση του κόστους αποτελεί προτεραιότητα για τις Ελληνικές τράπεζες, και οι επενδυτές θα εξετάσουν τις επιπτώσεις των κυρίαρχων εξελίξεων και την κεφαλαιοποίηση για να βοηθήσει τους δανειστές «νʼ ανθίστανται στις κρίσεις,» αναφέρεται στη συνέχεια.