«Σήμερα εξασφαλίσαμε την επιμήκυνση», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. «Χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2014, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν παίρναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μόνο 13,5 δισ. μέτρα, αλλά 18,5 δισ. μέτρα», πρόσθεσε.
Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι στόχος της Ελλάδας είναι να περικόψει το χρέος της μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Το κούρεμα του χρέους γίνεται με δύο τρόπους… ο πρώτος είναι να μειώσεις την ονομαστική αξία. Αυτό αν το κάνεις μονομερώς δεν πρόκειται κανείς να σου ξαναδανείσει λεφτά», δήλωσε.
«Ο δεύτερος τρόπος, που έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σε όρους καθαρής παρούσης αξίας είναι να μειώσεις το επιτόκιο και να επεκτείνεις τις δόσεις αποπληρωμών. Αυτόν τον τρόπο τον διεκδικούμε σήμερα», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.
Νωρίτερα, πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέψευδαν ότι έχει συμφωνηθεί να δοθεί διετής παράταση στην Ελλάδα. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τελική συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνουμε πρόοδο στην Αθήνα, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη [σε συμφωνία]», ανέφερε ο κ. Άσμουσεν μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Αν δίναμε διετή παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αυτό θα σήμαινε πως τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα έπρεπε να δώσουν περισσότερα χρήματα», πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, υποστήριζε σήμερα ότι θα δοθεί διετής παράταση στη χώρα προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Αθήνα θα πρέπει να περιορίσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2016 και όχι το 2014, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, ανέφερε η εφημερίδα, ενώ έκανε λόγο για παράταση της εφαρμογής των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στον τομέα της ενέργειας.
Σημείωνε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποδεσμεύσουν σύντομα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, παραμένει αναπάντητο ερώτημα το πώς θα κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό του 2013 και του 2014 αφού υπολογίζει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 15-18 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε πάντως να επιβεβαιώσει την πληροφορία. «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τίποτε από το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία», πρόσθεσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ.