Στενεύουν τα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εντός των δύο επόμενων ημερών καλείται να γεφυρώσει τις εσωτερικές διαφορές και κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες του νέου πακέτου.
Και αυτό, διότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί έως την Κυριακή -προκειμένου τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου να τα παρουσιάσει στο Euro Working Group στις Βρυξέλλες- να κατατεθούν την Τρίτη και την Τετάρτη -ή το αργότερο την Πέμπτη- να μπορέσουν να συνεδριάσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για να δώσουν την έγκρισή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση Euro Working Group εξετάστηκαν βασικά τα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού ύψους 16-18 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.
Η τεχνική ομάδα που προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίαζε μέχρι αργά και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, δίνοντας ουσιαστικά περιθώριο δύο ημερών στην Αθήνα προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες για το πακέτο μέτρων.
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην άρνησή της για τα εργασιακά. Μετά την πολύωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, ζήτησε μάλιστα από τους Ευρωπαίους εταίρους «να αποσύρουν τις αξιώσεις που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της χώρας μας».
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, ζητά παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία του πακέτου. Αντιπροσωπεία του κόμματος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων. Ζητά ακόμη, οι περικοπές στις συντάξεις να επιμερισθούν δίκαια, να βρεθεί η χρυσή τομή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και η διατήρηση του αφορολογήτου. Επίσης, κάθε προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις να εγκρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.