Με έναν μποναμά για τις μητέρες ασφαλισμένες, μπαίνει το 2011, καθώς σύμφωνα με αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Με βάση τον πρόσφατο Ασφαλιστικό Νόμο, ο χρόνος αυτός υπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και δεν χρειάζεται εξαγορά.
Όμως, με τη διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο, θα δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς του συγκεκριμένου διαστήματος, ώστε να συνυπολογίζεται και στα συντάξιμα έτη και στο ύψος της σύνταξης. Άλλωστε, μέσα στο νέο χρόνο, ίσως το σημαντικότερο «μαξιλάρι» μέσω του οποίου απορροφώνται -εν μέρει- οι κραδασμοί της βίαιης αύξησης των ορίων ηλικίας, είναι η δυνατότητα εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, έως και 4 χρόνια. Τα χρόνια αυτά θα μπορούν να προσμετρώνται είτε για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης είτε και για την προσαύξηση της σύνταξης.
Αλλαγές αναμένονται, στο αμέσως επόμενο διάστημα και όσον αφορά την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σχέδιο αλλαγής των προϋποθέσεων χορήγησης του ΕΚΑΣ. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, αναμένεται να περιορίσουν τους δικαιούχους κατά περίπου 20.000. Και αυτό, γιατί στα εισοδηματικά κριτήρια του νέου έτους, θα υπολογίζονται όλα τα εισοδήματα, ακόμη και αυτά που προέρχονται από τόκους καταθέσεων ή μερίσματα και φορολογούνται αυτοτελώς. Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστούν οι δικαιούχοι, κόβοντας τους «εισοδηματίες» που λαμβάνουν επίδομα και ταυτόχρονα έχουν έσοδα πολλών δεκάδων χιλιάδων από πηγές εκτός σύνταξης. Και αυτή η ρύθμιση θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για το ΣΕΠΕ.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η εφαρμογή νέων μέτρων στην προσπάθεια πάταξης της εισφοροδιαφυγής, όπως είναι το εργόσημο, αλλά και η κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, μείωση των εργοδοτικών εισφορών καταρχήν, κατά 10%.
Βέβαια, το υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζει και νέα ρύθμιση οφειλών, η οποία θα συνδέεται με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών κι ένα μέρος, της τάξης του 20%, των «παγωμένων» οφειλών, κάθε μήνα. Επίσης, εξετάζονται αλλαγές και στο νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης που θεσπίστηκε το περασμένο Καλοκαίρι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, χθες, επιβεβαίωσε πως το υπουργείο μελετά ρυθμίσεις που οδηγούν σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με βασική, όμως, προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους ως προς τα Ταμεία, αλλά και να ενταχθούν στο σύστημα της κάρτας εργασίας.
Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης παραδέχθηκε πως μελετούνται ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους συνεπείς επιχειρηματίες οι οποίοι καταβάλλουν έγκαιρα τις τρέχουσες εισφορές τους και ένα ποσό έναντι της παλιάς τους οφειλής, ενώ δήλωσε πως θα υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσης (μπόνους) για όσους προκαταβάλλουν τις εισφορές τους.
Με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας, στο υπουργείο κωδικοποιούν επίσης τις διατάξεις για την ασφαλιστική κάλυψη υγείας, όσων χάνουν τη δουλειά τους.
Τέλος, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων, το υπουργείο επεξεργάζεται την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση υπάρχει, σε οικειοθελή βάση, όμως στο υπουργείο θεωρούν πως πρέπει το μέτρο να καταστεί υποχρεωτικό, προφανώς βλέποντας τους μήνες καθυστέρησης στην απονομή σύνταξης συνεχώς να αυξάνονται.
capital.gr
Διαβάστε επίσης:
Επίσκεψη Κουτρουμάνη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ
“Υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη για όλα τα Ταμεία”