Το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας είχε μελετήσει τον Νοέμβριο του 2011 τις συνέπειες, ιδιαίτερα στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα, που θα είχε μία πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης που θα συνδεόταν με την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα γράφει ο πρώην υπουργός Φρανσουά Μπαρουέν στο βιβλίο του «Ημερολόγιο της Κρίσης», που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει αύριο το περιοδικό «Λ’Εξπρές».
«Εκείνη τη στιγμή, η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, που συνίσταται στην διαγραφή του 50% του χρέους της, βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, η ΕΕ βρίσκεται σε έναν κυκλώνα, το ευρώ δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές. Το χειρότερο; Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ένα αποτέλεσμα διάχυσης, μια θεωρία ντόμινο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ντε φάκτο την έξοδο της Γαλλίας», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ο πρώην υπουργός εξηγεί στο βιβλίο του πως είχε συγκεντρώσει τρεις έμπιστους ανθρώπους στο γραφείο του στο Μπερσί, το Νοέμβριο του 2011, σε μια σύνοδο με την ονομασία «Μαύρος Κύκνος». Από αυτούς ζήτησε να εργαστούν πάνω σε δύο υποθέσεις: το κόστος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τη Γαλλία και τις απώλειες στον τομέα τραπεζών – ασφαλειών και τις απώλειες από την κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καθένας ξέρει ότι αν γινόταν γνωστό το αντικείμενο της συνόδου, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, δεν κράτησε καμία σημείωση από τη σύνοδο. «Ήταν μια συζήτηση χωρίς τεκμήρια», σημείωσε.