Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα κρούουν ο Αμερικάνος νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζόν Λίπσκι.
Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Στίγκλιτς ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει προωθήσει πακέτα λιτότητας που αναπόφευκτα θα αποδυναμώσουν την οικονομία της, την ώρα που οι αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνονται. Υπό τις συνθήκες αυτές είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια ώθηση για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Υποστήριξε μάλιστα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συστηματικά αγνοήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας και προειδοποίησε ότι αν η Ευρώπη δεν προχωρήσει στην τραπεζική ένωση τα προβλήματα θα γίνουν μεγαλύτερα, καθώς για να σπάσει ο φαύλος κύκλος απαιτείται πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων και εξυγίανσης των τραπεζών.
«Όλοι γνωρίζουν ότι η δυνατότητα της ισπανικής κυβέρνησης να διασώσει τις χρεοκοπημένες τις τράπεζες είναι περιορισμένη και για το λόγο αυτό θα συνεχιστεί η εκροή κεφαλαίων από την Ισπανία στις πιο σταθερές χώρες» τόνισε ο Αμερικάνος οικονομολόγος, ενώ αναφερόμενος στη Ελλάδα είπε πως ο μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από την σημερινή κρίση είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ο κ. Στίγκλιτς εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν και στο παρελθόν αναγνωρίσει την ανάγκη για ένα πακέτο ανάπτυξης, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα συγκεκριμένες αποφάσεις.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος τόνισε πως η υπόθεση της Ελλάδος θα μπορούσε να είχε τύχει καλύτερης διαχείρισης καθώς μέχρι σήμερα οι προσπάθειες δεν έχουν κατορθώσει να παρέχουν τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία .
«Η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα. Τα μέτρα λιτότητας επιδεινώνουν το οικονομικό πόνο και δεν πρόκειται να θέσουν τα θεμέλια για μια ανάκαμψη που θα διαρκέσει» δήλωσε ο κ. Λίπσκι, προσθέτοντας ότι κανένας δεν μιλά για την προοδευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της Ελλάδος για το διάστημα που είναι μέλος της Ευρωζώνης.
Τόνισε, τέλος, ότι η Ελλάδα για να έχει οποιαδήποτε ελπίδα επιστροφής της στην ανάπτυξη. πρέπει να άρει τους εμπορικούς φραγμούς και να έχει πιο εξαγωγικό προσανατολισμό.