Tη διαβεβαίωση πως δεν θα μειωθεί στο ελάχιστο το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών στα νησιά, λόγω των ενοποιήσεων εφοριών, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τον υπουργό Εργασίας καθώς και βουλευτές και δημάρχους των νησιών του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού.
Στη συνάντηση, οι υπουργοί παρουσίασαν το σχέδιο ενοποίησης των ΔΟΥ, όπως αυτό προβλέπεται από τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 2828Β/19-10-2012). Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό προβλέπεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ στα νησιά του Αιγαίου:
– 1 ΔΟΥ στον Νομό Λέσβου
– 1 ΔΟΥ στον Νομό Σάμου
– 1 ΔΟΥ στον Νομό Χίου
– 2 ΔΟΥ στον Νομό Δωδεκανήσων
– 2 ΔΟΥ στον Νομό Κυκλάδων
Αντίστοιχα, προβλέπεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ στα νησιά του Ιονίου:
– 1 ΔΟΥ στον Νομό Ζακύνθου
– 1 ΔΟΥ στον Νομό Κέρκυρας
– 1 ΔΟΥ στον Νομό Κεφαλληνίας
– 1 ΔΟΥ στον Νομό Λευκάδας
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως έγινε διεξοδική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των ΔΟΥ, ώστε από 90 ΔΟΥ που είχε δεσμευτεί η χώρα το 2011, να παραμείνουν τελικά 120 ΔΟΥ εν λειτουργία εντός του 2013. Πρόσθεσε πως το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να παραμένει ένα Φορολογικό ΚΕΠ για κάθε ΔΟΥ που ενοποιείται στα νησιά. «Αυτό που διαβεβαιώνω είναι ότι με τις νέες δομές που δημιουργούνται, σε όλους τους νησιώτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη μετακίνησης τους».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως τα Φορολογικά ΚΕΠ θα στεγάζονται σε κτίρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα Γραφεία αυτά οι πολίτες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν στο παρελθόν στις ΔΟΥ.