Οι δανειστές της Ελλάδας πολύ δύσκολα θα αποδεχτούν την χρηματοδότηση του «κενού» από μια διετή επιμήκυνση του προγράμματος από νέα δάνεια του EFSF/ESM ή νέο «κούρεμα», υπογραμμίζει σε έκθεσή της η UBS.
Πιθανότερη φαίνεται η χρήση εργαλείων όπως η μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια και η έκδοση περισσότερων εντόκων για να καλυφθεί η «τρύπα», σημειώνει ο οίκος.
Παράλληλα, η UBS εκτιμά ότι κινήσεις επαναγοράς χρέους ενδέχεται να χρησιμοποιούν κάποια στιγμή για τη μείωση του χρέους, εκτιμώντας όμως ότι θα έχουν περιορισμένες επιπτώσεις.
Ειδικότερα στην περίπτωση των διμερών δανειών, η UΒS σημειώνει ότι τα επιτόκια μειώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου στα επίπεδα των 150 μ.β. πλέον του επιτοκίου στο Euribor τριμήνου. Εκτιμά ότι μια περαιτέρω μείωση στα επιτόκια της τάξεως των 50-150 μ.β. θα μειώσει τις ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά 600-800 εκατ. ευρώ.
Στο σενάριο της επαναγοράς χρέους, η UBS σημειώνει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα κατάφερνε να αγοράσει όλοτυς τους τίτλους που ελέγχουν ιδιώτες, ύψους 62 δισ. ευρώ, στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, το συνολικό χρέος της χώρας θα υποχωρούσε μόλις κατά 12%, μειώνοντας το λόγο ως προς το ΑΕΠ στο 158% από 180% στα τέλη του 2012. Ωστόσο, σημειώνει ότι μεγάλο μέρος των τίτλων διατηρείται σε χαρτοφυλάκια «διατήρησης ως τη λήξη» και δύσκολα θα πωληθούν.