Τι αλλάζει στα εργασιακά

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνουν τα νέα μέτρα που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

 

Ειδικότερα:

 

Καταργείται η καθολική ισχύς της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας και στο εξής το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα ρυθμίζεται με νόμο που θα εισηγείται η Κυβέρνηση.

 

Για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση περιορίζεται στους τέσσερις από έξι μήνες ως ανώτατο όριο, ενώ για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει16 χρόνια εργασίας και δικαιούνται έως 12 μισθούς δεν θα υπάρξει μεταβολή.

 

Μετά την ισχύ των νέων ρυθμίσεων οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών “παγώνουν” στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα διανυθούν έως την ενδεχόμενη απόλυση. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

 

Καταργείται το επίδομα γάμου, ενώ οι τριετίες «παγώνουν» έως την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα.

 

Παράλληλα, αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων το οποίο θα ξεκινά μια ώρα νωρίτερα ή θα ολοκληρώνεται μια ώρα αργότερα από τη λειτουργία του καταστήματος χωρίς να επηρεάζεται το 8ωρο.

 

Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί να μην ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

 

Επίσης, καταργείται η υποχρεωτική προέγκριση από την Επιθεώρηση των μεταβολών στους όρους εργασίας των εργαζομένων και στο εξής απαιτείται μόνο η κοινοποίηση τους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ