Με τη συμμετοχή 300 οικονομικών διευθυντών και ανωτέρων στελεχών και κύριο θέμα την εξάπλωση της Οικονομικής Κρίσης και Μέτρα Πρόληψης, πραγματοποιήθηκε το 5ο Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου από την ICAP Group.
Το Συνέδριο άνοιξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, παρέχοντας στοιχεία για την αγορά και τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ανάλυση της ασυνέπειας των Ελληνικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, μία στις 5 ελληνικές εταιρείες πιθανότατα θα είναι ασυνεπής μέσα στην τρέχουσα χρήση, ενώ το 2013 η τάση αναμένεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση, από την αρχή της κρίσης το 2008 μέχρι σήμερα, έχουν μειωθεί και οι ιδρύσεις εταιρειών, ενώ έχουν αυξηθεί οι διαλύσεις ή συγχωνεύσεις ή εκκαθαρίσεις. Ειδικότερα από 5.259 νέες ιδρύσεις το 2008, πέρσι ιδρύθηκαν μόλις 3.335, ενώ μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2012 είχαν ιδρυθεί 2.200 νέες εταιρείες. Όσον αφορά στις διαλύσεις ΑΕ και ΕΠΕ από 1.778 το 2008 αυτές αυξήθηκαν στις 2.569 το 2011.
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω στοιχεία, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας Οικονομικών Διευθυντών τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι εταιρείες δείχνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις οφειλές προς αυτές ενώ το 58,7% έκανε στο β’ εξάμηνο του 2012 αύξηση προβλέψεων για επισφάλειες. Επίσης, η έρευνα φανερώνει ότι δημοφιλή μέσα που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για μείωση των αναγκών χρηματοδότησής τους είναι η καθυστέρηση αποπληρωμής δικών τους υποχρεώσεων (+16,92%) ή η αυξανόμενη πίεση για είσπραξη απαιτήσεων (+9,76%).
Σημαντική ήταν στο συνέδριο και η παρουσία του Καθηγητή του Stern Business School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ed Altman, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «μία από τις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες παγκοσμίως». Ο E.Altman πρόβλεψε την ανάγκη ενός δεύτερου κουρέματος του Ελληνικού χρέους, μιλώντας μάλιστα για πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από την κρίση και παραμονής στην Ευρωζώνη στο ύψος του 50%. Προέβλεψε, επίσης, ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να ζητήσει πακέτο στήριξης, ότι η χώρα που θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωζώνης είναι η Ιταλία, και ότι εκτός κινδύνου χρεοκοπίας δεν βρίσκεται ούτε η Γαλλία αλλά ούτε και η Γερμανία.
Σημαντική συμβολή στο περιεχόμενο του Συνεδρίου είχε και η ομιλία του Γκίκα Χαρδούβελη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank. Ο Γ.Χαρδούβελης ανέλυσε τις παθογένειες της Ελληνικής Οικονομίας και τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης από την Ε.Ε., αναπροσαρμογής του φορολογικού συστήματος, εντατικοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων και ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εκτός των παραπάνω ομιλητών, εξέχουσα θέση στη θεματολογία κατέλαβε και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ 6 επικεφαλής εταιρειών για το θέμα της Χρηματοδότησης. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Ν.Κωνσταντέλλος, έλαβαν μέρος οι Μάρκος Μπιτσάκος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου QUEST, Αντώνης Κεραστάρης Διευθύνων Σύμβουλος της HOL, Βασίλης Λάζαρης Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), Mάκης Τζέης Διευθύνων Σύμβουλος της ATRADIUS, Stephane Rutili Διευθύνων Σύμβουλος της EULER HERMES και Αλέξανδρος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΘΝΙΚΗ Factors. Τέλος, επαναστατικές μεθόδους Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου επί του πρακτέου παρουσίασαν οι Θεόδωρος Σταμπούλης από την IBM καθώς και η Θεοδώρα Παπαδημητροπούλου από την DUN & BRADSTREET.