Δεν υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ανάλογες διαβεβαιώσεις είχε δώσει χθες και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε ότι «έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε από κοινού με την Ευρωζώνη και δεν υπάρχει λόγος να υποψιαστεί κάποιος ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεργαστεί και στο επόμενο στάδιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ κάλεσε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για το ελληνικό χρέος, ενώ παράλληλα μένει αμετακίνητο στο στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, περιγράφοντας τη θέση ως «κόκκινη γραμμή».
«Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα πρέπει εντός του πλαισίου του καταστατικού του», δήλωσε ο κ. Μάρεϊ, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους». Σε ερώτηση αν εννοεί τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, τόνισε ότι «πιθανώς», χωρίς να διευκρινίσει όμως τη μορφή των δράσεων.
Προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ότι το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα και πως η κ. Λαγκάρντ θα επισπεύσει το ταξίδι της στη Νοτιοανατολική Ασία για να λάβει μέρος στην «κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Νοεμβρίου».
«Θέλουμε μια πραγματική και όχι σύντομη λύση» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.