Εμβάσματα συνολικής αξίας 33 δισ. ευρώ «ταξίδεψαν» σε τράπεζες του εξωτερικού από τις αρχές του 2009.
Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει καταγράψει από τις αρχές του 2009 μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο περισσότερα από 3 εκατ. εμβάσματα (φυσικών προσώπων) σε τράπεζες του εξωτερικού, συνολικής αξίας 33 δισ. ευρώ, ενώ από τις διασταυρώσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι σε 10.000 περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω έλεγχος, καθώς κρίθηκαν ύποπτες για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Τα εμβάσματα κατευθύνθηκαν κυρίως σε τράπεζες της Ευρώπης (ιδίως Βρετανία, Γερμανία και Ελβετία), ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται, όπως επισήμανε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), κ. Γεώργιος Λασκαρίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του 4ου φορολογικού συνεδρίου «Thessaloniki Tax Forum».
Ο ίδιος επισήμανε ότι η ΓΓΠΣ αναμένει οδηγίες από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσει η ελεγκτική διαδικασία, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της ύπαρξης πολιτικής βούλησης για την ταχεία διεκπεραίωσή της.
Ο κ. Λασκαρίδης διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η ηλεκτρονική οικονομική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά συστήματα όπως αυτό της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις, που ναι μεν υπάρχει ως υποδομή, αλλά, προς το παρόν, δεν διεκπεραιώνει τις απαιτούμενες διασταυρώσεις στον επιθυμητό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας».