Θεατής της σκληρής αντιπαράθεσης των βασικών πιστωτών της χώρας για την βιωσιμότητα του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έως το 2016 είναι η ελληνική κυβέρνηση, αναμένοντας με αγωνία το αυριανό Eurogroup.
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθάρισε ότι πρέπει να περιοριστεί το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020 και όχι το 2022.
Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει την αξιοπιστία και έμμεσα την επιβίωση του ταμείου.
Από την άλλη θεωρείται δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται ζήτημα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, κάτι που θα έδινε ξεκάθαρη και πειστική απάντηση στο θέμα της βιωσιμότητας.
Αυτό σημαίνει ότι απομένουν οι «ασφαλείς» λύσεις και συγκεκριμένα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 32,5 δισ. ευρώ έως το 2016, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
– Η συνέχιση της έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το «Spiegel», με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να καλυφθεί ποσό περίπου 6 δισ. ευρώ.
– Η επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Υπολογίζεται ότι από τη μέθοδο αυτή μπορεί να εξοικονομηθούν 8-10 δισ. ευρώ, αν και το «Spiegel» αναφέρεται σε εξοικονόμηση 7 δισ. ευρώ.
– Η μείωση των επιτοκίων των χορηγηθέντων δανείων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μια μείωση κατά 0,7% θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Για την τετραετία 2013-2016 , αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση άλλων 6 δισ. ευρώ. Εχει, μάλιστα, συζητηθεί ακόμη και ο μηδενισμός των επιτοκίων.
– Η μετακύλιση για αργότερα της εξόφλησης των δανείων που λήγουν έως το 2016, με την οποία εξοικονομούνται 8 δισ. σύμφωνα με εκτιμήσεις.
– Η επαναγορά ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, κάτι που δεν θεωρείται ωστόσο αρκετά αποτελεσματικό.
Το γεγονός ότι η Γερμανία δεν ρισκάρει ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ ωφελεί την Ελλάδα, και αυτό όχι μόνο γιατί η γερμανική κυβέρνηση ήταν αυτή που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη, αλλά και γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα έλειπαν άλλα 20 δισ. ευρώ που έχει να συνεισφέρει ακόμη το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.